Polsko dá miliardy na opevnění východní hranice s Ruskem a Běloruskem

Polská hranice má být podle Donalda Tuska v době míru bezpečná a v době války neprůchodná.

Polsko chce investovat asi 10 miliard zlotých (2,55 miliardy dolarů) do posílení svých hranic s Ruskem a Běloruskem. Plán současné polské vlády pod názvem Východní štít má zahrnovat výstavbu nových opevnění, plotů, změny reliéfu a speciální zalesnění podél 400 kilometrů pozemní hranice. Uvedl to v sobotním rozhovoru polský premiér Donald Tusk.

Tusk dále řekl, že cílem je, aby byla polská hranice v době míru bezpečná a v době války neprůchodná. Jedná se o reakci na další tlak ze strany nelegálních migrantů, kteří se do Polska snaží dostat z Běloruska.  Polský premiér také řekl, že Evropská investiční banka podle jeho očekávání v pondělí oznámí financování výdajů země na satelitní monitorovací nástroje ve výši 500 milionů zlotých. Ten by měl být součástí evropského systému protivzdušné obrany.

Současná vládní koalice především liberálních politických stran vede kampaň do evropských voleb s tématy bezpečnosti a rizika ruského vměšování.

V této souvislosti má polská vláda také brzy oznámit opatření proti riziku sabotáže a diverze z Ruska.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.