Kopřiva: vyrobte si z ní hnojivo na rostliny a ušetřete peníze

Kopřiva

Pokud hledáte způsoby, jak co nejvíce minimalizovat použití chemických hnojiv ve své zahradě, stačí se rozhlédnout kolem. Určitě máte k dispozici spoustu rostlin, které můžete použít k výrobě hnojiva. Kopřiva je jen jednou z nich. Jedná se ale o nejoblíbenější hnojivo z rostlin, navzdory tomu, že hrozí popáleniny. Obsahuje dusík, fosfor, hořčík, železo i vápník. Díky tomu vyživují vaše rostliny, činí je odolnější vůči chorobám a odpuzují i škůdce (mšice, svilušky, červce).

Kopřiva a její přeměna v hnojivo

Celý proces může být trochu časově náročný, nicméně vyžaduje jen minimum práce. Při sběru kopřivy mějte nasazené rukavice, abyste se vyhnuli nepříjemným svědivým puchýřkům. Natrhané kopřivy nasekejte na co nejmenší kousky a vložte do nádoby. Další postup je následující:

  • Jakmile je nádoba naplněna do tří čtvrtin, zalijte ji až po okraj dešťovou (nebo převařenou) vodou.
  • Nechte dva až čtyři týdny kvasit, každý den promíchejte.
  • Poté, co na povrchu není pěna, je hnojivo připravené k použití.
  • Hnojte jednou za týden výluhem zředěným s vodou až k poměru 1:50.
Pěstování
Foto: Unsplash

Kopřivové hnojivo na rajčata

Právě na rajčata je kopřivové hnojivo velice vhodné. Kromě toho, že jim dodává důležité živiny, povzbuzuje je též ke květu. To zvyšuje úrodu. Vzhledem k tomu, že hnojivo odpuzuje některé z největších nepřátel rajčat, jako jsou mšice, poskytuje jim též ochranu před nimi. V neposlední řadě je třeba říci, že hnojivo zvyšuje odolnost rajčat proti chorobám, včetně plísní (šedá plíseň či bramborová plíseň). Zalévejte svá rajčata kopřivovým hnojivem jednou za dva týdny.

Kopřiva na okurky

Kopřivové hnojivo můžete použít i na okurky. I ty jsou totiž náchylné ke vzniku plísňových chorob, proti kterým výluh chrání. Zálivka kopřivovým hnojivem se doporučuje zejména na začátku vegetačního období okurek, protože podporuje vývoje jejích zelených částí a později i plodů. Zahradníci oceňují také to, že zápach kopřivového hnojiva chrání i před některými škůdci.

Kopřivové hnojivo je vhodné i kořenovou zeleninu

Je libo petržel, mrkev, řepu nebo celer? Vypěstovat některé z nich nemusí být zrovna snadné. Kopřivové hnojivo vám může snažení ulehčit. Je totiž vhodné i pro kořenovou zeleninu. Vzhledem k tomu, že nemá chemickou povahu, je bezpečné takto hnojenou zeleninu jíst. Kořenové zelenině prospívá proto, že obsahuje velké množství prvků, jako je zinek, křemík, měď, mangan a sodík.

Kopřiva na maliny a jahody

Tuto silnou směs můžete použít i na ovocné keře, jako jsou například jahody nebo maliny. Při aplikaci do půdy totiž hnojivo zlepšuje její vlastnosti a stimuluje rostliny k růstu, činí je odolnější vůči chorobám i škůdcům. Je třeba použít hnojivo už brzy na jaře, poté v polovině června a pak ještě na přelomu července a srpna. V případě jahod hnojte jen brzy na jaře a poté už přejděte na jiná hnojiva.

Zdroje info:

https://kobieta.interia.pl/porady/news-gnojowka-z-pokrzywy-do-jakich-roslin-ja-stosowac,nId,6043819

https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-pripravit-ucinne-prirodni-hnojivo-z-kopriv.html

Foto: Unsplash

Zahrada je mým dlouhodobým koníčkem. Zkouším nové věci a ráda se s vámi o ně podělím!