Děti ze ZŠ Kladská pomáhají spolužákovi kreslením

Žáci ze základní školy Kladská už po šestadvacáté uspořádali výstavu obrázků, jejichž prodejem nyní podpoří těžce postiženého absolventa školy Marka. 

Škola na pražských Vinohradech už třicet let spolupracuje s Hnutím Stonožka – na vlastních nohou, v níž děti na celém světě pomáhají dalším dětem. Téma letošní výstavy bylo „Inspirace uměním“. Vernisáže, kde se obrázky dětí prodávaly, se ve čtvrtek 16. května zúčastnil prezident ČR Petr Pavel společně se starostou Prahy 2 Janem Korseskou a radní MČ Praha 2 pro školství Janou Černochovou. 

Stonožkové výstavy jsou krásná tradice, kterou na Praze 2 máme. Je skvělé, že žáci pomáhají dětem v nouzi, a obrázky na letošní výstavě jsou skutečně nádherné,“ ocenil stonožkovou výstavu starosta Prahy 2.

Děti kreslí s vědomím, že pomáhají těžce postiženému spolužákovi. Obrázek malují třeba dva měsíce a vědí, že to dělají pro Marka. To je na tom to nejcennější,“ uvedla Kateřina Vávrová, ředitelka ZŠ Kladská a předsedkyně občanského sdružení Přátelé Stonožky. 

Škola Kladská je místo, kam vždycky strašně ráda jezdím. Obrázky si odsud přenáším jak kočka koťata. Pár jich mám i na ministerstvu obrany,“ uvedla radní Černochová.

Prezidenta Pavla a představitele Prahy 2 děti přivítaly bouřlivým potleskem a zazpívaly jim stonožkovou hymnu Nezůstávej sám. K dětem se u mikrofonu připojila i zpěvačka Anna Slováčková, absolventka ZŠ Kladská.  Na závěr ceremoniálu zazněla také skladba na piano, kterou zahrála nesmírně talentovaná čtrnáctiletá žačka ZŠ Kladská Klára Gibišová. Prezident dětem poděkoval za krásné přijetí a dostal od nich obrázek kočky jako upomínku na jeho oblíbenou kočku Micku, která bohužel nedávno uhynula. Poté si všichni společně s dětmi šli celou výstavu prohlédnout.

Bývalý žák ZŠ Kladská Marek v devíti letech ochrnul po virové encefalitidě. Nemůže se hýbat a se světem se dorozumívá pouze mrkáním očních víček. Za peníze získané prodejem obrázků chce rodina Markovi koupit nový notebook, který je jeho jediným prostředníkem s okolním světem.  Marek je velice chytrý kluk. Podporujeme ho, jak můžeme,“ řekla ředitelka školy. Výstava obrázků v prostorách ZŠ Kladská potrvá do června.

 

Comments

comments

Vyhledat