"Jejich rychlost si neumíte představit." Ukrajinští dělostřelci čelí masivní hrozbě

lis Reuters lis, Reuters
20. 5. 2024 12:00
Ukrajinští dělostřelci v Charkovské oblasti říkají, že čelí větší hrozbě než kdykoliv předtím. V nebývalé míře je ohrožují nepřátelské kamikadze drony. "Přiletí jeden, pak druhý, za deset minut třetí. Největší nebezpečí je v tom, že jich mají příliš mnoho," popisuje velitel dělostřelecké baterie s přezdívkou "Umělec".
Video: Reuters

Podle ukrajinského vojáka jsou bezpilotní letouny Lancet "masivní hrozbou". Říká, že v bezprostřední blízkosti houfnice někdy najednou lítá i pět dronů. "Jejich manévry nejsou snadno předvídatelné. Neletí jen rovně, aby zasadily úder, ale mohou se vznášet ve výšce 400 metrů, zjistit cíl a pak za okamžik klesnout," vysvětluje ukrajinský voják.

"Jejich rychlost si nedokážete představit. Když je odhalíme, musíme je zasáhnout, ještě když se vznášejí," doplnil. "Umělec" i jeho spolubojovníci se obávají toho, že dronové útoky by mohly být taktikou, jak odvést pozornost od ještě závažnější vojenské operace v Doněcké oblasti. "Nebo nás chtějí zatlačili do Charkova a pak v opačném směru udeřit vší silou," říká dělostřelec.

Moskva za poslední týden pronikla nejméně několik kilometrů na sever Charkovské oblasti a donutila vojáky napadené země, aby se snažili udržet linii na nové frontě, protože Rusko zvyšuje tlak v této oblasti.

Kromě toho, že Rusko ničí osady na frontě a snaží se nabourat morálku Kyjeva, způsobuje ruský tlak na Charkov podle agentury Reuters ukrajinským vojenským stratégům výrazné problémy při plánování obranných a útočných akcí. Jejich jednotky jsou totiž roztažené už na více než tisícikilometrové linii.

V prohlášení ukrajinský generální štáb uvedl, že Rusko směřuje své nejintenzivnější útoky na fronty u měst Pokrovsk a Kramatorsk. Ta se nacházejí ve východní Doněcké oblasti, kde ruská ofenziva již několik měsíců neustává. Nepřítel neustává ani v pokusech prorazit ukrajinskou obranu u Charkova

Ruské útoky v Charkovské oblasti vedené ve směru na Lypci a Vovčansk nebyly podle zpráv ukrajinského generálního štábu z víkendu úspěšné a ukrajinští vojáci se snaží donutit Rusy ke stažení u obce Hlyboke, která leží přibližně 40 kilometrů od Charkova a asi deset kilometrů od hranic s Ruskem. Dobytí Hlyboke ohlásila Moskva v půli května.

Šílené i na Rusy. Agresor byl u Charkova nucen změnit taktiku, píší analytici (článek s videem zde)

Ukrajinská pohraniční stráž zveřejnila video, které údajně ukazuje boje u Vovčansku | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy