Dny soukromých hradů a zámků jsou tu

Už o nadcházejícím víkendu 24.-26. května se budou konat Dny soukromých hradů a zámků 2024. Dvacítka památkových objektů, o které pečují buď potomci starých šlechtických rodů, anebo noví majitelé, během nich otevře své brány a nabídne vedle pravidelných prohlídek i speciální programy.

Na pohádkovém zámku Blatná na jihu Čech, na kterém se natáčela třeba legendární filmová pohádka Šíleně smutná princezna a který vlastní rodina Hildprandtových, sídlící v Čechách od dob vlády Rudolfa II., připravují víkend plný aktivit pro celou rodinu i prohlídky zámku. Na návštěvníky se budou těšit i na zámku rodiny Sternbergových v Častolovicích. Vedle zámeckých komnat bude zajímavé prohlédnout si na obou místech i parky: V Častolovicích mají minizoo a v oboře u Blatné zase mnohočetné stádo daňků.

Jedinečnou příležitostí je navštívit zámek Líšno na Benešovsku. Jedná se totiž o objekt, který nikdy nebyl veřejnosti přístupný a který jeho současný majitel, společnost TTP Invest, a.s., opravdu velkoryse opravuje. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen krásnou zahradu kolem zámku, ale i nádherné interiéry sídla. Líšno do dnešní podoby nechal přestavět pražský průmyslník Čeněk Daněk, který chátrající objekt proměnil na přepychový zámek v romantickém stylu s honosnou zahradou.

Na zámku Kvasiny na Rychnovsku bude možné o víkendu zhlédnout výstavu několika výtvarníků: Ludmila Snopková a Zdeněk Marek na ní představí své olejomalby, Zuzana Kašparová malované kameny a Soňa Toucová keramiku. Na zámku Lobkovice na okraji Neratovic se uskuteční prohlídky zámeckého areálu v průvodcem, které památku paradoxně představí jako nedokončené staveniště ze 70. let minulého století. I taková totiž může být historie soukromých památek.

Speciální kastelánské prohlídky budou o víkendu probíhat i na zámku Štáblovice u Opavy, anebo na zámku Všechovice na Přerovsku, kde navíc připravují i výstavu a koncert. Malý koncert bude i součástí druhého ročníku Vítání léta, které nachystali na sobotu na Starém zámku Rynholec u Nového Strašecí.

Doslova kulturní festival se v sobotu 25. května 2024 uskuteční na zámku Palupín ve Strmilově na Jindřichohradecku. Na programu budou výstava Skoro vše o zvonech, koncert, ochutnávka vína, seskok parašutistů a chybět nebude ani povídání o historii místa.  

A opravdu speciální program si mohou zájemci užít na usedlosti Plešivec. Milan Svoboda a Petr Zámostný tam povedou kurz, který bude kulinářskou cestou časem, když budou kombinovat praktickou výrobu zmrzlin a sorbetů s jejich fascinující historií. 

Jakýmsi epilogem Dnů soukromých hradů a zámků se stane 3. ročník Středověkých slavností na zámku Neustupov na Benešovsku, který postupně opravuje pan Michal Farník. Tyto slavnosti se letos uskuteční v sobotu 8. června 2024. 

Další ročník Dnů soukromých hradů a zámků tak nabídne opravdu pestrý kulturní program, možnost podívat se i do jinak nepřístupných prostor a zejména příležitost setkat se s lidmi, kteří jsou ochotni vzdát se svého pohodlí a vydat často nemalé finanční prostředky na obnovu a záchranu našeho kulturního dědictví v duchu motta „Naše historie – Vaše dědictví“.  

 

O Asociaci majitelů hradů a zámků

Asociace majitelů hradů a zámků (AMHZ) je zapsaným spolkem, založeným v roce 1995, sdružujícím majitele hradů, zámků a historicky nebo umělecky hodnotných stavebních objektů a vzácných přírodních útvarů a zahrad v České republice. Zastřešuje téměř padesát historických objektů. Cílem Asociace je přispět k ochraně, uchování a zhodnocování soukromých historických objektů v České republice. Jejími členy jsou majitelé z řad restituentů, ale i noví majitelé, kteří památky milují, koupili si je a pečují o ně. Asociace sjednocuje názory členů a jako právnická osoba je partnerem státu reprezentovaného organizacemi, které pečují o národní kulturní dědictví. 

AMHZ je členem European Historic Houses Association (www.europeanhistorichouses.eu) a Europa Nostra (www.europanostra.org), kterou též v České republice zastupuje.  



Comments

comments

Vyhledat