Ukrajina ovládá tři pětiny Vovčansku, fronta se stabilizovala, uvedly úřady

foto Ilustrační foto - Ukrajinští vojáci bojující s ruskími jednotkami v Záporožské oblasti, 16. května 2024.

Kyjev - Ukrajinské síly ovládají tři pětiny pohraničního města Vovčansk v Charkovské oblasti na severovýchodě země, ruské útoky ale neustávají, uvedl dnes v ukrajinské televizi zástupce šéfa oblastní správy Roman Semenucha. Podle oblastního šéfa Oleha Syněhubova se situaci na tomto frontovém úseku podařilo ukrajinským jednotkám stabilizovat. Vovčansk ruská vojska okupovala po invazi na Ukrajinu, ale ukrajinská armáda jej osvobodila v září 2022 při své protiofenzivě.

"Ostřelování neustává. Nepřítel pokračuje v útocích. Hlavně se soustředí ve směru na ves Lypci, Vovčansk a levé a pravé křídlo u Vovčansku," uvedl Semenucha podle serveru RBK-Ukrajina. "Nepřítel neustává ve snaze vytlačit ukrajinské síly z města, ale to přibližně z 60 procent ovládají ukrajinské jednotky, a tedy útoky neustávají," prohlásil.

Naopak ruská vojska podle něj přerušila boje ve směru na Kupjansk a na některých úsecích ukrajinská armáda sama přešla do protiútoku, aby vylepšila své postavení. Nadále pokračuje ruské ostřelování pohraničních obcí.

Syněhubov podle serveru RBK-Ukrajina dnes uvedl, že frontu v severní části Charkovské oblasti se ukrajinským obráncům podařilo stabilizovat a ruský postup zastavit. Ve Vovčansku podle něj frontová linie nyní vede řekou Vovča.

"Okupanti se tam snaží postupovat, ale nedaří se jim to, naopak. Naši vojáci si v této oblasti berou zpět dům za domem, ulici za ulicí," dodal Syněhubov.

Ruská vojska na počátku tohoto měsíce přešla v Charkovské oblasti do ofenzivy, čímž otevřela novou frontu, která má podle analytiků hlavně roztáhnout ukrajinské obranné linie ve třetím roce války a oslabit ukrajinskou obranu na dalších úsecích fronty.

Ruské ministerstvo obrany dnes ohlásilo, že ruská vojska dobyla vesnici Bilohorivka. Podle agentury AFP šlo o jednu z posledních obcí v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny, kterou dosud Rusové neovládali. Tuto oblast spolu se třemi dalšími Moskva předloni na podzim připojila k Rusku, podobně jako ukrajinský poloostrov Krym na jaře 2014. Drtivá většina zemí světa tyto anexe neuznává.

Ukrajinská armáda uvedla, že ruská vojska v Bilohorivce, o kterou se svádějí boje celé měsíce, nadále zadržuje. "Obranné síly dnes už delší dobu zadržují útok nepřítele, který se snaží postupovat v oblasti Bilohorivky," uvedl ve své pravidelné svodce ukrajinský generální štáb.

Zpravodajský kanál DeepState, pokládaný za blízký ukrajinské armádě, ohlásil ruský postup u desítky obcí v čele s Robotyne na jihovýchodě země.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 17:00 19°C

Celá předpověď