Hlavní obsah

Míň gólů, víc asistencí a kreativity. Pastrňák v Bostonu vedle Zachy pozměnil identitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně sezonu začali v elitní bostonské lajně, společně si ji přejí úspěšně dokončit v dresu hokejového nároďáku. David Pastrňák s Pavlem Zachou mají navýšit české šance na úspěch během domácího mistrovství světa, i když klubový cíl se jim naplnit nepodařilo. O tom, že jsou sehraní, ale nemůže být nejmenších pochyb.

Foto: Profimedia.cz

Útočníci Bostonu David Pastrňák s Pavlem Zachou se radují z branky

Článek

Po letech trápení v New Jersey, které Zachu draftovalo jako šestku v roce 2015, se český útočník po trejdu k Bruins nadechl svěžího vzduchu. Tým šlapal, posila dostávala cenné lekce od Patrice Bergerona a Davida Krejčího. I když svůj první bostonský rok strávil Zacha převážně na křídle, vedení klubu s ním mělo větší a „centrističtější“ plány. Už loni v lednu si ho pojistilo čtyřletou smlouvou na 19 milionů dolarů.

Část první základní části u Bruins odehrál v české lajně s Pastrňákem a Krejčím, jejichž souhra pilovaná během několika sezon Zachu ohromila. „S takovými hráči, jako jsou Krejča a Pasta, se těžko hraje špatně. Oni mi říkají, co mám dělat a kde být,“ vysvětloval Zacha v rozhovoru se Sport.cz. „Ono totiž není vůbec lehké přijít do lajny k někomu, kdo se zná tak dlouho,“ oceňoval Pastrňák adaptabilitu nového parťáka.

Jenže v létě Bergeron a Krejčí ukončili kariéry a bylo potřeba přijmout novou, výraznější roli. Chtělo to však i větší Pastrňákovu variabilitu. Zacha není primární asistent, jako byl jeho zkušený krajan na pozici centra, má ale větší silové parametry a více pracuje před brankovištěm.

„Loni, kdy hrál na křídle, se etabloval jako útočník prvních dvou formací. Teď dostává víc těžkých minut, protože ho využíváme ve všech situacích a nasazujeme ho proti nejlepším hráčům soupeře. To sice ubírá něco z jeho ofenzivních možností, ale dohromady nám spolu s Charliem Coylem dávají přesně to, co potřebujeme od našich prvních dvou centrů,“ tvrdil kouč Bruins Jim Montgomery.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Základní část začaly české opory v elitní řadě na levém křídle s Jamesem van Riemsdykem, toho pak nahradil Jake DeBrusk, později s nimi začal hrát Brad Marchand. První formace ale měla zásadní podíl na výborném startu sezony Bruins, který zavřel ústa pochybovačům. Bostonské akce s českými podpisy začaly zase zaplňovat zámořské hokejové zpravodajství.

„Tohle byla jedna z věcí, na kterou jsem se těšil už před stěhováním do Bostonu. Věděl jsem, že v budoucnosti budu mít možnost hrát centra. A když mi dali na křídla Pastu a Marchyho, tak jsem nastupoval s jedněmi z nejlepších křídel na světě,“ cenil si Zacha.

Pastrňák se však v nové sezoně musel také přizpůsobit. Zatímco s Krejčím se soustředil hlavně na to, aby si našel volné místo pro střelu, se Zachou po boku začal i daleko více tvořit. Aniž by to ovlivnilo jeho bodový přísun.

Proti osobnímu rekordu minulé sezony ubral jen tři bodíky ze 113 na 110. Výrazně se ale proměnila struktura Pastrňákovy produktivity. Zaznamenal o 14 gólů méně (61→47), ale o jedenáct asistencí víc (52→63).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráči David Pastrňák a Pavel Zacha přijeli na mistrovství světa v hokeji.

„Pasta teď potřebuje držet puk víc na hokejce. Dřív to býval z 90 procent střelec. Teď je to 50 na 50,“ tvrdil Montgomery.

„Dost lidí čekalo, že bez Krejči a Bergyho to bude můj ústup ze slávy. O to víc jsem šťastný, že jsem to zvládl. Trochu jsem změnil styl, přidal na tvorbě hry. Strašně rád chystám góly jiným, tomu jsem se věnoval víc,“ přikývl Pastrňák.

Zacha, jenž drtivou část sezony strávil na pozici centra, si 59 body (21+38) vylepšil osobák, i když během minulých měsíců se k Pastrňákovi do útoku často posouvali Coyle a pak Morgan Geekie. Úvodní rundu s Torontem ale Češi nastartovali zase společně. Během nevydařené série s Floridou však kouč Montgomery hledal i jiné varianty a Pastrňáka se Zachou roztrhnul.

„Člověk chce hrát v klíčových momentech, pod tlakem,“ tvrdil Zacha, který si tuto roli jistě vyzkouší i při vyvrcholení MS.

Čeští fanoušci, kteří tolik nesledují NHL, by ale neměli být překvapeni, pokud Pastrňák nebude jen zběsile pálit z každé pozice, ale taky si víc podrží puk a zaměří se na volné spoluhráče. Jeho bostonská identita doznala vedle Zachy během minulých měsíců poměrně výrazných změn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.