Raketový útok na Sevastopol na Krymu: Rusko zřejmě přišlo o svůj poslední raketový nosič střel Kalibr

Přidat na Seznam.cz

V noci 19. května během raketového útoku na Rusy okupovaný Sevastopol byla potopena jedna z posledních letadlových lodí ruské Černomořské flotily, uvádí agentura UNIAN.

Podle informací ruského telegramového účtu „Spy Dossier“ došlo v sevastopolském přístavu k zasažení lodi projektu 22800 „Karakurt“ dvěma raketami ATACMS, loď se následně potopila. V důsledku tohoto útoku bylo usmrceno také šest ruských vojáků Černomořské flotily a dalších 11 bylo údajně zraněno. 

Telegramový účet Krymský vítr uvedl, že v Sevastopolu byla předchozí den umístěna ruská raketová loď „Cyclone“, která se po útoku na místě již nenacházela. 

Také šéf tiskového střediska Jižních obranných sil Dmytro Pletenčuk uvedl, že Rusko pravděpodobně přišlo o svůj poslední raketový nosič střel Kalibr, píše server Ukrinform. Pletenčuk potvrdil, že zřejmě došlo k zasažení veškerého ruského personálu na lodi a ke zničení poslední ruské letadlové lodi. Očekává se však ještě oficiální potvrzení těchto informací Ukrajinou.

Zničení ruské námořní minolovky

Ukrajinské námořnictvo den předtím potvrdilo zničení ruské námořní minolovky Kovrovec Projektu 266-M, informuje deník Ukrajinska Pravda. Minolovka byla zasažena při nočním útoku z 18. na 19. května. Toto plavidlo zvláštního určení slouží k vyhledávání, odhalování a ničení námořních min. Kromě toho navádí lodě minovými poli. Loď dlouhá 61 metrů pojme posádku téměř 70 osob.

Zdroj: UNIAN, Ukrinform, Ukrajinska Pravda