Zesnulý prezident zastával v Íránu tvrdou linii. Hlavní moc ve státě má ale jiný muž

Martin Novák Martin Novák
20. 5. 2024 13:57
Ještě rok scházel íránskému prezidentovi Ebráhímu Raísímu k dokončení prvního mandátu. K volbám ale půjdou Íránci neplánovaně už letos. Raísí v neděli zahynul při nehodě vrtulníku, který se zřítil za špatného počasí na severozápadě země. Neštěstí nepřežil ani ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

Otázka je, kolik Íránců přijde volit. V roce 2021 při zvolení Ebráhíma Raísího byla účast slabá, nedosáhla ani padesáti procent. Mnozí obyvatelé země volby bojkotují kvůli nesouhlasu se systémem a vládnoucím režimem. Navíc se domnívají, že volba prezidenta nemá smysl, protože prezident není hlavou státu a nemá výrazný vliv.

Raísí zastával v Íránu tvrdou linii, prosazoval zachování étosu takzvané islámské revoluce z roku 1979. Když před dvěma lety vypukly velké protesty proti smrti dvaadvacetileté Íránky Mahsy Amíníové, kterou ve vazbě ubili členové islámské mravnostní policie, Raísí prosazoval násilné potlačení demonstrací a tvrdé tresty pro jejich účastníky. "Chaos je nepřijatelný," prohlásil tehdy.

Trval na zahalování žen a chtěl cenzurovat internet, aby se do Íránu nedostávaly žádné vlivy ze zahraničí - filmy, hudba, cokoliv. Zároveň byl stoupencem íránské podpory palestinského teroristického hnutí Hamás. Loni v prosinci navštívil v Moskvě šéfa Kremlu Vladimira Putina, kde potvrdil íránské strategické spojenectví s Ruskem.

Protože ale íránský prezident nepředstavuje hlavu státu, jeho vliv nebyl významný. Íránská islámská republika je teokracií vedenou šíitským muslimským duchovenstvem. Vychází z principů, které sepsal vůdce převratu proti šáhovi v roce 1979 ajatolláh Ruholláh Chomejní v knize Velájate Fakíh (Vláda duchovních). Ústavním činitelem s největšími pravomocemi je nejvyšší vůdce - ajatolláh Alí Chameneí. Úřad převzal v roce 1989 po smrti Chomejního.

Nejvyšší vůdce je šéfem ozbrojených sil a má právo jmenovat i odvolat hlavní soudce, vedení Revolučních gard (elitní ozbrojené milice), šéfy televizí a rozhlasu. Vůdce má ve všech otázkách právo veta, v zásadě se nic nemůže změnit bez jeho souhlasu. Nejvyššího vůdce potvrzuje ve funkci šestaosmdesátičlenné Shromáždění expertů, v němž zasedají muslimští duchovní ze všech částí země.

Prezident je sice volen v přímém hlasování, ale skutečné pravomoci má jen na ekonomickém poli, a i to jen do určité míry - kontroluje rozpočet a jmenuje šéfa centrální banky. Jmenuje také všech dvacet ministrů, přičemž úřad premiéra Íránci v roce 1989 zrušili.

Jakékoliv rozhodnutí prezidenta, vlády i parlamentu však může vetovat či vrátit k dalšímu projednávání buď nejvyšší vůdce, nebo Rada dohlížitelů. Tento orgán tvoří dvanáct muslimských duchovních, z nichž polovinu jmenuje nejvyšší vůdce a polovinu představitelé justice. Rada rozhoduje o tom, zda jsou jakékoliv zákony či rozhodnutí v souladu s islámem. Rozhoduje také o konání referend a o tom, kdo se smí zúčastnit voleb. V čele rady stojí ultrakonzervativní ajatolláh Ahmad Džanatí, kterému je 97 let.

Parlament má 290 členů. Jeho moc však omezují práva veta, kterými disponují nejvyšší vůdci a Rada dohlížitelů. Režim kontroluje soudnictví, armádu i zpravodajské služby.

Velký vliv v zemi mají Revoluční gardy, jejichž vedení z velké části ovládá klíčové oblasti ekonomiky a spoluurčuje zahraniční politiku. Když Američané na začátku roku 2020 zabili při raketovém útoku tehdejšího vůdce Revolučních gard generála Kásima Solejmáního, byla to pro režim větší rána než nedělní smrt prezidenta.

Video: Ženy si při protestech v Íránu stříhají vlasy a pálí hidžáby (22. 9. 2022)

Video: Aktuálně.cz/Associated Press/Reuters/Twitter
 

Právě se děje

Další zprávy