Sleduj nás

Největší boxerská federace vítá do svých řad transgender zápasníky. Musí být po změně pohlaví a budou přísně testováni

Největší boxerská federace vítá do svých řad transgender zápasníky. Musí být po změně pohlaví a budou přísně testovániFoto: Golden Boy Promotions

Zápasy transsexuálů budou minimálně v Americe na denním pořádku. Organizace WBC zavádí jejich vlastní divize. A není jediná.

WBC je považována za nejprestižnější ze všech čtyř hlavních boxerských federací. Založena byla 14. února roku 1963, když se v Mexico City sešli zástupci jedenácti zemí. Síla a jméno této organizace postupně rostly, že ji dnes tvoří 161 členských zemí a drtivá většina z nich přijala skutečnost, že v moderní době už lidstvo netvoří jen dvě pohlaví a že se lidé mohou měnit, pokud se necítí ve svém biologickém těle spokojení.

Aby nedocházelo k vyčlenění transgender zápasníků ze sportovního dění a aby byly všechny osoby stejně přijímány, rozhodla se WBC učinit revoluční krok, který nepochybně změní celou tuto boxerskou hru, jak jsme ji doposud znali. Světová organizace totiž zavádí speciální kategorii čistě pro transsexuály, která se v blízké době dočká svého oficiální uvedení na scénu.



DOPORUČUJEME: Volná sázenka 500 kč na dnešní UFC 302: Machačev vs. Poirier ZDE

Jedním z potvrzených účastníků je například Patricio Manuel přezdívaný „Cacahuate“, který přišel s tou úplně první vlnou transgender bojovníků. Stalo se tak v roce 2018, kdy si pod stájí Golden Boy Promotions střihl debut proti Hugovi Aguilarovi, jehož porazil na body. Dodejme si, že se Manuel narodil jako žena, která se věnovala bojovým sportům a v amatérech se stala boxerskou šampionkou.

WBC tedy navázala na neodkladnou změnu, která už víceméně zavedla USA Boxing, tedy organizace odpovědná za dohled nad amatérským boxem ve Spojených státech. Ta minulý měsíc v dubnu přijala novou transgender politiku, která umožní „boxerům v přechodu“ bojovat se ženami.


Účastníci v těchto soutěžích pod USA Boxing se musí shodně identifikovat jako ženy a být po operaci pohlaví. A po dobu minimálně čtyř let po operaci budou muset podstupovat čtvrtletní hormonální testy, jež následně předloží organizaci.

Svým způsobem jde o zlatou střední cestu, která nikoho nepotěší, ale vyloženě ani nenaštve. Lidí po změně pohlaví přibývá a takto budou mít aspoň vlastní kategorii, takže se nestane, aby se holka prala s klukem.

Zdroj: Top Rank



Další články