Ruská ofenzíva u Charkova. Kreml ucítil krev − slabost Západu

Ruská ofenzíva u Charkova. Kreml ucítil krev − slabost Západu
Klíčovou roli při obraně Charkova hrají FPV drony / Defence of Ukraine (Zvětšit)

Před dvěma týdny ruská armáda (znovu) otevřela novou frontu invaze na Ukrajinu. Ruské síly zahájily ofenzívu v Charkovské oblasti, rychle postoupily o několik kilometrů a podařilo se jim znovu obsadit několik ukrajinských vesnic, které byly osvobozeny během úspěšné ukrajinské protiofenzívy v září 2022. Zatím sice nedosáhly hlavní obranné linie východně od města, kterou drží brigády lépe vybavené a zkušenější než ty blíže k hranicím, situace je však vážná.

Cílem Ruska není dobýt Charkov, druhé nejlidnatější město Ukrajiny, ale ohrozit ho dělostřelectvem. Rusko sice nemá síly k útoku na město samotné, ale operace má za cíl vytvořit dilema. Ukrajinské síly jsou již nyní poměrně přetížené; tím, že ruský útok přitáhne ukrajinské zálohy a lepší jednotky k obraně Charkova, oslabí ostatní části frontové linie. Bezprostřední prioritou Ukrajiny je stabilizovat frontovou linii a zabránit velkému ruskému průlomu, zatímco Rusku jde o obsazení zbytku Donbasu. Za tím účelem se snaží zmocnit klíčových tranzitních uzlů a populačních center.[1]

Bitva o Donbas

V posledních dnech už došlo k přesunu některých zkušenějších ukrajinských jednotek z Doněcka do Charkova. Hrozí tak, že ukrajinské síly v Doněcku budou ještě zranitelnější než doposud, pokud Rusko tímto směrem nasadí své zálohy. Ruské síly vyvíjejí tlak také u Kupjanska a kolem Záporoží. Možná dojde i k útokům podél hranice v Sumské a Černihivské oblasti.

Ruské síly od podzimu převzaly iniciativu a postupně dosáhly místy pokroku, avšak za cenu v normálním státě neospravedlnitelných ztrát na lidech a materiálu. Zatím však mají zdroje pokračovat v nastoleném tempu. Ukrajina v důsledku toho ztrácí půdu pod nohama. Takto vypadá vítězení v opotřebovávací válce.

Zuřivější boje se odehrávají v okolí kotle u Očeretyne[2] a u vesnice Časiv Jar západně od Bachmutu. Časiv Jar leží na kopci a poskytuje Ukrajině jednu z posledních přirozených bariér chránících důležité zásobovací linie a 30 kilometrů severněji regionální hlavní město Kramatorsk. Dobytí Časiv Jaru Rusku otevře cestu k celému Donbasu, který Kreml papírově anektoval (což propsal do své ústavy[3]) a nyní jej hodlá dobýt i prakticky jako splnění minimálního válečného cíle, formulovaného po neúspěchu původně plánované kampaně na přeměnu celého státu na de facto protektorát Moskvy.

Tento článek je součástí exkluzivního obsahu Armádních novin! Chci PREMIUM účet

Související články

Ukrajinská letní ofenzíva a její percepce českými experty. Díl 1.

Tato třídílná série se zaměří na percepci ukrajinské ofenzívy českými experty a její kritickou ...

Ukrajinská letní ofenzíva a její percepce českými experty. Díl 2.

Dnešní druhý díl třídílné série se znovu zaměří na percepci ukrajinské ofenzívy českými experty a ...

PREMIUM Ukrajinská letní ofenzíva a její percepce českými experty. Díl 3.

V dnešním posledním díle třídílné série se o hodnocení ukrajinské ofenzívy pokusí autor tohoto ...

PREMIUM Rusko nemá dost vojáků pro průlom u Charkova, řekl vrchní velitel NATO v Evropě

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti ...

Do diskuze PREMIUM článku mohou přispívat jen uživatelé s premium účtem.