Historicky první projev v britském znakovém jazyce v Buckinghamském paláci!

Britská média zaplavila informace o vskutku výjimečném okamžiku nejen pro komunitu neslyšících. V zahradě Buckinghamského paláce byl totiž úplně poprvé v jeho historii přednesen projev v britském znakovém jazyce.

0

Historický okamžik

13. květen 2024 se nesmazatelně zapsal do historie Buckinghamského paláce. Hafwen Clarke, mladá žena z Aberystwyth, se stala vůbec prvním člověkem, který v zahradě Buckinghamského paláce přednesl projev v britském znakovém jazyce. Stalo se tak při příležitosti předávání Zlaté ceny vévody z Edinburghu.

Proslulý Buckinghamský palác, který je oficiálním londýnským sídlem britského panovníka  (Foto: Pixabay.com)

Projev přednesla 19letá neslyšící žena

19leté neslyšící ženě se dostalo té cti, že mohla po boku prince Edwarda, vévody z Edinburghu, a astronauta Tima Peaka promluvit ve svém mateřském jazyce k dvěma tisícům držitelů Zlatých cen vévody z Edinburghu. Hafwen Clarke, která tuto cenu rovněž obdržela, se s ostatními držiteli této ceny podělila o svůj inspirativní příběh a jak se jí podařilo toto ocenění získat.

Hafwen Clarke oslnila svým projevem v britském znakovém jazyce (Foto: Independent.co.uk/Ian Smithers, DofE)
Slavnostní předávání cen proběhlo v zahradě Buckinghamského paláce (Foto: Pixabay.com)

Co je Mezinárodní cena vévody z Edinburghu?

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je prestižní celosvětový vzdělávací program (DofE), který v roce 1956 založil manžel královny Alžběty II. princ Philip, vévoda z Edinburghu. Cílem tohoto programu, který je určen lidem ve věku 14 – 24 let, je podpořit mladé lidi v jejich osobním rozvoji a aktivním trávení volného času (například dobrovolnictví). Aby dosáhli na nejvyšší zlaté ocenění, musí absolvovat alespoň 12 měsíců dobrovolničení, čtyřdenní expedici a nejrůznější fyzické a dovednostní výzvy.

Hafwen Clarke ukázala světu, že neslyšící dokážou cokoliv a přispěla ke zviditelnění znakového jazyka (Foto: Ca.news.yahoo.com/ Ian Smithers, DofE)

Hafwen Clarke ukázala světu, že neslyšící dokážou cokoliv

Hafwen Clarke pracovala jako dobrovolnice pro mládež v charitativní organizaci St John Ambulance Cymru. V proslovu mimo jiné řekla: „Jsem velmi hrdá, že jsem zde, díky čemuž mohu světu ukázat, co neslyšící dokážou. Ve své dobrovolnické sekci jsem se rozhodla učit britský znakový jazyk i ostatní lidi. Chci zvýšit povědomí o britském znakovém jazyce a povzbudit každého, aby se jej naučil alespoň trochu, protože to znamená, že uživatelé britského znakového jazyka budou ve společnosti vystaveni menší úzkosti.“ Zároveň chce svým odhodláním dodat odvahu i dalším mladým lidem s postižením: „Vévoda z Edinburghu mě naučil, že i když se obloha rozbouří, nevzdám se a nenechám se hluchotou zastavit. Děkuji Vám, vévodo z Edinburghu, že jste mě učinil šťastnou, hrdou a připravenou na cokoliv.

Hafwen Clarke stála po boku prince Edwarda, vévody z Edinburghu (Foto: Cambrian-news.co.uk/Ian Smithers, DofE)

Zdroj, foto: Herald.wales, Cambrian-news.co.uk, Ca.news.yahoo.com, Independent.co.uk, Oxfordmail.co.uk, Itv.com, Msn.com, Standard.co.uk, Dofe.cz, Gjk.cz, Pixabay.com
Editor: Klára Šámalová

Back to top button