reklama

Topení peletami je už známé. Umíte je ale využít na maximum?

Brikety a pelety z čistých dubových a bukových pilin a z čistých smrkových pilin jsou dokonalou alternativou k topení dřevem a dalšími topivy. Mají 2× vyšší výhřevnost než palivové dřevo. Výhodou je především pohodlí vytápění, protože odpadá štípání třísek a neustálé přikládání do kamen. Brikety a pelety jsou čisté, takže nemusíme po přikládání zametat a před každým zatápěním vynášet popel.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Brikety a pelety a topení s nimi

Na začátku trochu osvěty – pelety jsou malé válečky o průměru 6 mm kruhového průřezu vyrobené z čistých dřevních pilin bez jakýchkoli chemických příměsí či pojiv. Brikety jsou podstatně větší dřevěné slisované kostky nebo válečky, jsou charakteristické tmavší barvou tvrdého dřeva a v kombinaci s tvrdým dřevem poskytují delší dobu hoření, protože jsou lisovány pod velkým tlakem.

Pelety jsou vhodné pro kamna a kotle s automatickou regulací a plnícím zásobníkem. Výhřevností se pelety řadí mezi černé a hnědé uhlí. Brikety se používají pro rychlé vytopení, ale i pro dlouhodobé udržení stabilní pokojové teploty. Jsou vhodné pro všechny druhy topenišť. Při hoření nabývají na objemu, proto se doporučuje zaplňovat topeniště pouze do poloviny.

Brikety jsou ve tvaru velké kostky nebo válce
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Brikety jsou ve tvaru velké kostky nebo válce

Brikety a pelety jsou souhrnně řečeno vyráběny jako velmi kvalitní dřevní palivo ze zbytků z dřevozpracujícího průmyslu a pil. Pokud máme k dispozici standardizované pelety, můžeme využít plně automatické kotle nebo kamna na pelety. Automatický kotel pak nepotřebuje přítomnost obsluhy, protože díky naprogramování zvládne všechny úkony sám – tzn. nakládku pelet, zapálení, přikládání, a dokonce i čistění.

Vytápění dřevěnými peletami a briketami

Vytápění peletami je levnější než plyn a elektřina, zdravější než uhlí a pohodlnější než dřevo. Uplatní jak v rodinných domech a chatách, tak i ve větších budovách, jako jsou penziony, restaurace, hotely nebo výrobní prostory. Díky automatickým kotlům odpadá nutnost obsluhy kotlů.

Automatické kotle na pelety nepotřebují žádnou obsluhu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Automatické kotle na pelety nepotřebují žádnou obsluhu

Pořízení automatického kotle na brikety a pelety není levná záležitost, ale při využití kotlíkové dotace nebo dotace Zelená úsporám se pořizovateli vrátí 50 %, resp. až 90 % nákladů.

Typů kotlů, které si můžeme pořídit do domácnosti, je celá řada a vyplatí se prokonzultovat své požadavky s odborníky, kteří nám poradí. Musíme brát v potaz některá kritéria:

  • výkon
  • účinnost
  • spotřebu
  • materiál
  • cenu
  • emise

Jak výkonný kotel bude potřeba, záleží především na typu budovy. Z výpočtů ale vyplývá, že výkon 15–25 kW plně postačí k vytopení velké budovy. Specializované firmy, které takové kotle vyrábí, umí pomoci i s určením potřebného výkonu kotle.

Brikety se dají používat jako levnější a efektivnější alternativa palivového dřeva
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Brikety se dají používat jako levnější a efektivnější alternativa palivového dřeva

Účinnost takového kotle je až 90 %, což je oproti kamnům na uhlí značný rozdíl, neboť kamna na uhlí mají účinnost pouze 60 %. S tím také souvisí spotřeba paliva, která je tímto o plných 30 % nižší při spalování briket a pelet. Emisní třída kotle musí být uvedena v technické dokumentaci a také na štítku kotle. 

Největší chybou je koupit kamna s vysokým výkonem. Taková kamna budeme potom tlumit, aby nedocházelo k přetápění prostoru, a jejich efektivita se pak nemůže rozvinout do plného výkonu. To má také za následek nedokonalé spalování, zvýšený objem popela i obsah oxidu uhelnatého ve spalinách.

Kotel nebo kamna na brikety a pelety není potřeba čistit tak často jako kamna na tuhá paliva
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kotel nebo kamna na brikety a pelety není potřeba čistit tak často jako kamna na tuhá paliva

Brikety a pelety je možné spalovat také v krbech a krbových kamnech. Velmi praktické je využívat ke spalování briket a pelet krbové vložky, případně krbová kamna.

Jak poznat kvalitní brikety a pelety?

Jednoduchým testem. Certifikované brikety a pelety, které jsou násedně i na obalech označené patřičným symbolem, jsou lisovány pod velkým tlakem, a jsou proto velmi hutné, třebaže se to nijak výrazně neodráží na hmotnosti. Vhodíme-li takovou peletu nebo část brikety do vody, měla by klesnout ke dnu. 

Jednoduchá zkouška vodou ukáže, zda jsou pelety kvalitní či nikoliv
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Jednoduchá zkouška vodou ukáže, zda jsou pelety kvalitní či nikoliv

Nekvalitní nebo méně kvalitní brikety a pelety budou ve vodě plavat. Pokud chceme topit opravdu kvalitně, měli bychom sledovat ceny za brikety a pelety. Méně kvalitní pelety většinou znamenají levné pelety. Ve finále nás ale takové brikety a pelety mohou přijít i pěkně draho.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Moderní bydlení, Česká peleta, Biomac, peleta-briketa.cz

Publikováno: 20. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová