Brikety a pelety z čistých dubových a bukových pilin a z čistých smrkových pilin jsou dokonalou alternativou k topení dřevem a dalšími topivy. Mají 2× vyšší výhřevnost než palivové dřevo. Výhodou je především pohodlí vytápění, protože odpadá štípání třísek a neustálé přikládání do kamen. Brikety a pelety jsou čisté, takže nemusíme po přikládání zametat a před každým zatápěním vynášet popel.
Brikety a pelety a topení s nimi
Na začátku trochu osvěty – pelety jsou malé válečky o průměru 6 mm kruhového průřezu vyrobené z čistých dřevních pilin bez jakýchkoli chemických příměsí či pojiv. Brikety jsou podstatně větší dřevěné slisované kostky nebo válečky, jsou charakteristické tmavší barvou tvrdého dřeva a v kombinaci s tvrdým dřevem poskytují delší dobu hoření, protože jsou lisovány pod velkým tlakem.
Pelety jsou vhodné pro kamna a kotle s automatickou regulací a plnícím zásobníkem. Výhřevností se pelety řadí mezi černé a hnědé uhlí. Brikety se používají pro rychlé vytopení, ale i pro dlouhodobé udržení stabilní pokojové teploty. Jsou vhodné pro všechny druhy topenišť. Při hoření nabývají na objemu, proto se doporučuje zaplňovat topeniště pouze do poloviny.
Brikety a pelety jsou souhrnně řečeno vyráběny jako velmi kvalitní dřevní palivo ze zbytků z dřevozpracujícího průmyslu a pil. Pokud máme k dispozici standardizované pelety, můžeme využít plně automatické kotle nebo kamna na pelety. Automatický kotel pak nepotřebuje přítomnost obsluhy, protože díky naprogramování zvládne všechny úkony sám – tzn. nakládku pelet, zapálení, přikládání, a dokonce i čistění.
Vytápění dřevěnými peletami a briketami
Vytápění peletami je levnější než plyn a elektřina, zdravější než uhlí a pohodlnější než dřevo. Uplatní jak v rodinných domech a chatách, tak i ve větších budovách, jako jsou penziony, restaurace, hotely nebo výrobní prostory. Díky automatickým kotlům odpadá nutnost obsluhy kotlů.
Pořízení automatického kotle na brikety a pelety není levná záležitost, ale při využití kotlíkové dotace nebo dotace Zelená úsporám se pořizovateli vrátí 50 %, resp. až 90 % nákladů.
Typů kotlů, které si můžeme pořídit do domácnosti, je celá řada a vyplatí se prokonzultovat své požadavky s odborníky, kteří nám poradí. Musíme brát v potaz některá kritéria:
- výkon
- účinnost
- spotřebu
- materiál
- cenu
- emise
Jak výkonný kotel bude potřeba, záleží především na typu budovy. Z výpočtů ale vyplývá, že výkon 15–25 kW plně postačí k vytopení velké budovy. Specializované firmy, které takové kotle vyrábí, umí pomoci i s určením potřebného výkonu kotle.
Účinnost takového kotle je až 90 %, což je oproti kamnům na uhlí značný rozdíl, neboť kamna na uhlí mají účinnost pouze 60 %. S tím také souvisí spotřeba paliva, která je tímto o plných 30 % nižší při spalování briket a pelet. Emisní třída kotle musí být uvedena v technické dokumentaci a také na štítku kotle.
Největší chybou je koupit kamna s vysokým výkonem. Taková kamna budeme potom tlumit, aby nedocházelo k přetápění prostoru, a jejich efektivita se pak nemůže rozvinout do plného výkonu. To má také za následek nedokonalé spalování, zvýšený objem popela i obsah oxidu uhelnatého ve spalinách.
Brikety a pelety je možné spalovat také v krbech a krbových kamnech. Velmi praktické je využívat ke spalování briket a pelet krbové vložky, případně krbová kamna.
Jak poznat kvalitní brikety a pelety?
Jednoduchým testem. Certifikované brikety a pelety, které jsou násedně i na obalech označené patřičným symbolem, jsou lisovány pod velkým tlakem, a jsou proto velmi hutné, třebaže se to nijak výrazně neodráží na hmotnosti. Vhodíme-li takovou peletu nebo část brikety do vody, měla by klesnout ke dnu.
Nekvalitní nebo méně kvalitní brikety a pelety budou ve vodě plavat. Pokud chceme topit opravdu kvalitně, měli bychom sledovat ceny za brikety a pelety. Méně kvalitní pelety většinou znamenají levné pelety. Ve finále nás ale takové brikety a pelety mohou přijít i pěkně draho.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Moderní bydlení, Česká peleta, Biomac, peleta-briketa.cz
Publikováno: 20. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová