Tom Ozimek

20. 5. 2024

„Zrušili nás, protože nikdo nechtěl mluvit o tom, že by vakcíny mohly způsobit nějaký problém,“ řekl Dr. Robert Redfield.

Dr. Robert Redfield, bývalý ředitel Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), ve čtvrtek prohlásil, že mnozí úředníci, kteří se snažili varovat veřejnost před možnými problémy s vakcínami proti covidu-19, byli pod tlakem donuceni mlčet a že je nejvyšší čas přiznat, že se vyskytly „významné“ vedlejší účinky, které způsobily onemocnění lidí.

Dr. Redfield to uvedl 16. května v rozhovoru s Chrisem Cuomem v pořadu NewsNation, během něhož vyjádřil politování nad ztrátou důvěry veřejnosti v orgány veřejného zdraví kvůli nedostatečné transparentnosti vakcín, které podle něj „zachránily mnoho životů“, ale také způsobily, že někteří lidé „poměrně dost onemocněli“.

„Těm z nás, kteří se snažili naznačit, že vakcíny mohou mít významné vedlejší účinky …, jsme tak trochu zrušili účast, protože nikdo nechtěl mluvit o tom, že by vakcíny mohly mít nějaký problém, protože se báli, že by to způsobilo, že by se lidé nechtěli nechat očkovat,“ řekl Dr. Redfield.

Dr. Redfield se jako šéf CDC podílel na projektu Trumpovy administrativy „Operace Warp Speed“, jehož cílem bylo urychlit vývoj vakcíny proti covid-19 v době pandemie, kdy se o viru vědělo jen málo a rychlé zavedení vakcíny bylo považováno za klíč k tomu, aby se epidemie dostala pod kontrolu a byla zrušena epidemická opatření.

V září 2020, několik měsíců předtím, než byly ve Spojených státech podány první vakcíny proti covidu-19, Dr. Redfield před Senátem vypověděl, že covid-19  představuje „nejvýznamnější výzvu pro veřejné zdraví, které náš národ čelí za více než sto let“, a že podle tehdejšího převažujícího názoru vědců se celková úmrtnost na toto onemocnění pohybuje ve Spojených státech mezi 0,4 a 0,6 %.

„Kdybyste se nyní podívali na osoby mladší 18 let, je to asi 0,01 procenta, od 19 do řekněme 69 let je to spíše 0,3 procenta. A pokud je vám více než 70 let, je to nyní asi 5 procent,“ vypověděl tehdy.

Přestože se o závažnosti pandemie covidu-19 stále vedou spory, nedávná studie odhaduje, že v únoru 2020 činila celosvětová úmrtnost 8,5 %, ale v srpnu 2022 klesla na 0,27 %, což znamená, že odhadované relativní snížení rizika za tuto dobu činilo neuvěřitelných 96,8 %.

Dr. Redfield v rozhovoru pro NewsNation uvedl, že vakcíny, které byly vyvinuty v rámci operace Warp Speed, byly „důležité“ a zachránily „mnoho životů“. Nicméně navzdory jejich přínosům musí být podle něj nevýhody vakcín předmětem otevřené diskuse.

„Jsou důležité pro nejzranitelnější lidi, pro lidi starší 60, 65 let. Pro ty, kteří jsou mladší 50 let nebo mladší, opravdu nejsou tak zásadní. Nicméně tyto vakcíny zachránily mnoho životů, ale také – musíme být upřímní – někteří lidé měli po očkování významné vedlejší účinky,“ řekl.

„Mám řadu lidí, kteří jsou docela nemocní a nikdy neměli covid-19, ale jsou nemocní z vakcíny,“ pokračoval. „A my to prostě musíme uznat.“

Kontroverze ohledně očkování

Závažnost covidu-19 zůstává předmětem diskuse, protože není jasné, zda úmrtí byla nadhodnocena nebo podhodnocena v důsledku různých faktorů, jako je nejasnost ohledně role základních onemocnění při úmrtích v případech, kdy byl covid-19 uveden jako primární příčina, nebo nedostatečné hlášení asymptomatických infekcí. Kromě otázky, zda lidé zemřeli „na“ covid-19 nebo „s“ pozitivním testem na SARS-CoV-2, se objevily také otázky ohledně role sekundárního zápalu plic způsobeného mechanickou ventilací.

Nicméně studie z ledna 2023 ukazuje, že celosvětová úmrtnost na covid-19 v průběhu pandemie dramaticky klesla. Globální úmrtnost na případy se podle studie pohybovala od 1,7 do 39,0 % v únoru až březnu 2020 – v červenci až srpnu 2022 však klesla pod 0,3 %.

Vědci odhadují, že riziko úmrtí na covid-19 kleslo v průběhu pandemie o 96,8 %.

Spolu s poklesem počtu úmrtí na covid-19 rostou obavy z nežádoucích účinků vakcíny, protože značný počet očkovaných osob hlásil různé nežádoucí účinky.

Podle amerického systému hlášení nežádoucích účinků vakcíny proti covidu-19  jsou nejčastějšími nežádoucími účinky ty, které se týkají obecně organismu, přičemž na prvních třech místech jsou horečka, únava a celkové potíže. Existují však i další.

Například zánět srdečního svalu (myokarditida) a zánět vnější srdeční výstelky (perikarditida) byly oficiálně uznány CDC jako známý vedlejší účinek mRNA vakcín proti covidu-19 společností Moderna a Pfizer.

Byly hlášeny také poruchy nervového systému, přičemž tyto poruchy byly ve studiích společnosti Pfizer třetí nejčastější, hned po celkových a svalových nežádoucích účincích.

Objevily se také dokumenty, které dávají do souvislosti vakcíny proti covidu-19 na spike proteinu s kožními problémy, tupým zvoněním v uších známým jako tinnitus, poruchami zraku, srážlivostí krve a dokonce i smrtí. Nedávná reportáž z pořaduAmerican Thought Leaders televize EpochTV uvádí, že pravděpodobnost úmrtí spojená s vakcínami proti covidu-19 (v těsné blízkosti očkování, nikoliv prokázaná jako jeho příčina) byla více než stokrát vyšší než u vakcín proti chřipce.

Existují také obavy, že po očkování dojde ke skokovému nárůstu počtu úmrtí a postižení.

CDC stále doporučuje, aby se lidé všech věkových kategorií nechali očkovat vakcínou proti covidu-19, a tvrdí, že potenciální vedlejší účinky nepřevažují nad možnou škodlivostí onemocnění vakcínou proti covidu-19 .

V oznámení zveřejněném koncem dubna agentura opět vyzvala dospělé ve věku 65 let a starší, aby se nechali očkovat nejnovější verzí vakcíny.

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech
„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech

Rozhovor s naší přední kapacitou v oblasti nátěrových hmot, paní profesorkou Kalendovou o ekologizaci barev a jejich funkčnosti, o boji s korozí, o trvanlivosti fasádních barev, ale i o tom, jak se lakuje čokoláda.

Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz
Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz

Prezident Trump vyzval k darům, které pošlou silný signál k tomu, co označil za „zmanipulovaný proces politického honu na čarodějnice“.

Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře
Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře

Čtyři z deseti Čechů a Maďarů si myslí, že informační válka je pouze záminkou západních vlád k omezování svobody slova.

Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace
Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace

První menstruace u mladých dívek: Výzkum ukazuje narůstající počet případů začátku menstruace před 11 lety a související zdravotní rizika.

„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení  teenagerů
„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení teenagerů

„Cílem kognitivní války jsou lidé; bojištěm je celá lidská společnost,“ prohlásil vojenský mluvčí čínské komunistické strany.