Finlord Sněmovna financí

Cena zlata je na nových maximech. Jak ho nakoupit bez komise

20.5.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page
jak investovat do zlata bez komise

Cena zlata se vyšplhala nad 2450 USD za trojskou unci na nový historický rekord. V uplynulých kvartálech ve velkém nakupovaly centrální banky. Ale zvedl se i objem nákupů zlatých mincí a slitků. Díky burzovně obchodovaným instrumentům lze zlato kupovat i bez komise a od částky 1 EUR.

 

Tento článek je připraven ve spolupráci se spolehlivým brokerem XTB, který nabízí možnost obchodovat více než 5600 instrumentů (forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny) s nízkými nebo nulovými poplatky. Naše rozbory platformy naleznete ZDE. Taktéž si můžete ZDARMA a bez nutnosti jakéhokoliv vkladu zkusit investování či trading na testovacím účtu XTB.

 

Cena zlata na maximech: nakupují investoři a centrální banky

 

Tento obrázek ukazuje kumulativní hodnotu nákupů od září 2020. Do slitků a mincí vložili investoři přes 250 miliard USD. Centrální banky nakoupily v uplynulých čtyř letech zlato za 160 miliard USD. Naopak burzovně obchodované fondy ETF prodaly zlato v objemu 50 miliard USD.

 

Cena zlata

 

Zapomínat nesmíme ani na poptávku ze strany klenotníků, kteří tvoří polovinu spotřeby tohoto kovu a je základním dlouhodobým fundamentem pro zlato. Bez využití v klenotnictví a částečně v průmyslu by zlato nemělo ani velkou investiční hodnotu (nebyl by významný důvod hromadit zlato do budoucnosti).

 

investice do zlata bez komise

 

Jak nakoupit zlato bez komise u XTB

 

U XTB mohou investoři nakupovat ETF (burzovně obchodovaný fond) na zlato, přičemž do objemu 100 000 EUR měsíčně se neplatí komise. K dispozici jsou tyto fondy:

 

ETF na zlato xtb

 

Nebo

 

investice do zlata xtb

 

Či v EUR denominovaný:

 

ETF na zlato v eur XTB

 

Bezpečnost ETF je velmi vysoká a zlato je uložené v trezorech. Výhodou ETF je okamžitá likvidita, jelikož se s nimi obchoduje každý pracovní den. ETF jsou cenný papír, takže při držbě 3 roky a déle je zisk osvobozený od daně.
U XTB lze obchodovat i jiné instrumenty napojené na drahé kovy, kupříkladu akcie těžebních společností.

 

Přihlaste se do newsletteru a získejte nejenom novinky, ale i seriál dalších podrobných analýz. Sledujte nás také na Twitteru a Facebooku, ať nezmeškáte žádnou novinku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Disclaimer:

Investice v sobě obsahují riziko a není zaručena návratnost původně investované částky. Vysoké riziko je především u produktů, které využívají finanční páku. Současná ani očekávaná výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí. Veškeré informace uvedené v tomto článku nebo na portále Finlord.cz mají pouze informační charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování informací čerpá skupina Finlord údaje z veřejných, důvěryhodných zdrojů a vynaložila přiměřenou péči, aby informace nebyly nepravdivé či zavádějící, nicméně nikterak nezaručuje jejich správnost a neměnnost. Zde uvedené informace neslouží jako nabídka nebo výzva k nákupu či prodeji finančních instrumentů ani nejsou návrhem na uzavření smlouvy. Portál finlord.cz má uzavřené partnerství s některými společnostmi, které jsou zmíněné v obsahu portálu. Pokud čtenář použije odkaz směřující na web partnera, můžeme získat provizi, která ale čtenáře nic nestojí. Provize slouží pro další zvýšení kvality obsahu. Skupina důsledně dbá na to, aby provize nijak neovlivnila objektivitu prezentovaných informací.

20.5.2024

5 min.

Pošlete informace kamarádům:Share on FacebookPin on PinterestShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Mohlo by Vás zajímat:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

VŠECHNY ANALÝZY BROKERA LYNX BROKER