Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě, zní z Izraele

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: Facebook

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Khan požádal o vydání zatykače v pondělí i na vůdce palestinského militantního hnutí Hamas Jahju Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

"Jakákoli snaha o nalezení paralel mezi těmito ohavnými teroristy a demokraticky zvolenou vládou Izraele, která pracuje na naplnění své povinnosti obraňovat a chránit své občany v souladu s principy mezinárodního práva, je neslýchaná a nikdo ji nemůže akceptovat," uvedl Herzog na sociální síti X.

Zároveň zdůraznil, že hlavní starostí mezinárodního společenství by měl být návrat izraelských rukojmích, jejichž militanti unesli při říjnovém útoku na Izrael.

Šéf izraelské diplomacie krok hlavního prokurátora ICC přirovnal k útoku Hamásu na Izrael, v jehož důsledku vypukla loni v říjnu válka v Pásmu Gazy.

"Hlavní prokurátor jedním dechem vzpomíná izraelského premiéra a ministra obrany po boku ohavných monster Hamásu - je to historické zneuctění, na které se nezapomene," uvedl Kac v příspěvku na sociální síti X.

Zároveň oznámil, že nařídil okamžité zřízení speciálního koordinačního centra na ministerstvu zahraničních věcí věcí, jehož cílem bude bojovat proti tomuto rozhodnutí.

"Plánuji mluvit s ministry zahraničních věcí vedoucích zemí světa a vyzvat je, aby se postavili proti rozhodnutí hlavního prokurátora," uvedl Kac s tím, že ministry požádá, aby v případě vydání zatykačů odmítli jejich uplatnění.

"Nijaká síla na světě nám nezabrání přinést zpět domů všechny naše rukojmí a svrhnout teroristický režim Hamásu," dodal Kac.

Khan ve svém návrhu na vydání zatykačů argumentoval tím, že jsou důvody domnívat se, že zmiňovaní představitelé Izraele a Hamásu nesou trestní odpovědnost za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Specifikoval, že Netanjahu a Galant by měli být obviněni z vyhlazování a vyvolávání hladomoru jako způsobu vedení války včetně odmítnutí dodávek humanitární pomoci a úmyslného zaměření se na civilisty v konfliktu.

Témata:  Izrael Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

2. června 2024 14:25

Trump je nově na síti TikTok, kterou chtěl před lety zakázat

Bývalý americký prezident Donald Trump se připojil na sociální síť TikTok, kterou chtěl dříve zakázat. Vlastníkem platformy je čínská společnost ByteDance, jejíž působení v USA se snaží americká vláda omezit. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy