Katarína Tomanová

20. 5. 2024

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) vystrašil i další evropské politické lídry. Obávají se, že při volbách do Evropského parlamentu mohou nastat podobné násilnosti.

Někteří přední evropští politici uvádějí, že po atentátu na slovenského premiéra dostávají zprávy s výhrůžkami smrti. Tyto měly přijít premiérovi Polska Donaldu Tuskovi a srbskému prezidentovi Aleksandrovi Vučićovi.

Atentáty na premiéry jsou v Evropě vzácné. Středeční útok byl nejvážnější za posledních dvacet let. V roce 2003 byl spáchán atentát na srbského premiéra Zorana Djindjiče, když byl zastřelen na dálku najatým snajperem.

Incidentu na Slovensku předcházely útoky na německé politiky

Pár týdnů před atentátem na premiéra Fica čelil útokům europoslanec německé levicové strany SPD Matthias Ecke. Stal se obětí útoku, když ho v Drážďanech při vylepování předvolebních plakátů napadli čtyři muži a surově ho zbili.

Další násilný útok v Německu byl spáchán v berlínské knihovně na senátorku hlavního města Franziske Giffeyové (SPD). Policie uvedla, že útočník přišel s taškou naplněnou tvrdým obsahem a udeřil ji do hlavy a krku. Z útoku byl obviněn 74letý muž, který byl později i zatčen. V průběhu týdne byly v Německu hlášeny další útoky a výhrůžky vůči politikům Strany zelených a pravicové AfD.

Polarizace v Evropě

Dr. Stefan Marschall, profesor politických věd na Univerzitě Heinricha Heineho v Düsseldorfu, říká, že v Německu došlo k nárůstu polarizace společnosti. Zahraniční i domácí politologové se obávají, že události na Slovensku poukazují na závažný názorový rozkol a z něj vyplývající agresivita a nesnášenlivost, která se stává problémem v celé Evropě: „Ficova politika může být hrozbou pro demokracii, ale tento druh násilí v evropské politice je mnohem větší hrozbou,“ uvedl politolog Tom Theuns z Leidenské univerzity.

Slovenský politolog z Ekonomické univerzity Radoslav Štefančík dodává, že bezpečnost na Slovensku se změní, ale svědomí by podle něj měla zpytovat ochranka předsedy vlády. „Netřeba zapomínat, že školy dostaly nedávno výhrůžné maily, teď tu máme postřeleného premiéra. Koalice by se měla vzbudit a začít bezpečnostní situaci na Slovensku vážně řešit,“ dodal.

Článek byl původně vydán slovenskou redakcí Epoch Times.

Související témata

Přečtěte si také

„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech
„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech

Rozhovor s naší přední kapacitou v oblasti nátěrových hmot, paní profesorkou Kalendovou o ekologizaci barev a jejich funkčnosti, o boji s korozí, o trvanlivosti fasádních barev, ale i o tom, jak se lakuje čokoláda.

Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz
Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz

Prezident Trump vyzval k darům, které pošlou silný signál k tomu, co označil za „zmanipulovaný proces politického honu na čarodějnice“.

Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře
Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře

Čtyři z deseti Čechů a Maďarů si myslí, že informační válka je pouze záminkou západních vlád k omezování svobody slova.

Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace
Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace

První menstruace u mladých dívek: Výzkum ukazuje narůstající počet případů začátku menstruace před 11 lety a související zdravotní rizika.

„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení  teenagerů
„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení teenagerů

„Cílem kognitivní války jsou lidé; bojištěm je celá lidská společnost,“ prohlásil vojenský mluvčí čínské komunistické strany.