„Den hanby pro Británii.“ Vyšlo najevo, že pacienti léta dostávali krev se žloutenkou či HIV

Kvůli kontaminované krvi se ve Spojeném království mezi lety 1970 a 1991 infikovalo HIV či žloutenkou přes třicet tisíc lidí. Každý desátý z nich zemřel. Několik vlád i britský zdravotnický systém NHS se skandál snažily ututlat, tvrdí vyšetřovací zpráva. Premiér Rishi Sunak v reakci uvedl, že je to pro stát hanba. Vláda chystá kompenzace. Podle webu listu The Guardian by se odškodné pro oběti a pozůstalé mohlo vyšplhat na deset miliard liber (289 miliard korun).

„Tato katastrofa nebyla nehodou,“ uvedl bývalý soudce Brian Langstaff, který pětileté vyšetřování vedl. „K infekcím došlo proto, že odpovědní činitelé – lékaři, krevní služby a po sobě jdoucí vlády – nekladli bezpečnost pacientů na první místo.“ Langstaff také uvedl, že skandál zničil životy, sny, přátelství a rodiny. Rozsah toho, co se stalo, je podle něj děsivý.

Infikovaná krev se během více než dvaceti let dostala k několika desítkám tisíc pacientů, především při transfuzích a péči o pacienty s vzácným onemocněním krve–hemofilií. Kolem tří tisíc z nich přišlo kvůli kontaminované krvi o život a další kvůli ní ještě zemřou, píše BBC News. Mezi nakaženými HIV bylo i na 380 dětí s poruchami srážlivosti.

Premiér Rishi Sunak po zveřejnění zprávy prohlásil, že pondělí je dnem hanby pro britský stát. Vláda podle něj chystá kompenzace.

Úřady se snažily „skrývat pravdu“

Zpráva vyjmenovává celou řadu pochybení. Zdravotníci a úřady podle ní pacienty vystavili „nepřijatelnému riziku“ například tím, že dováželi krev ze zahraničí, a to včetně Spojených států, kde ji za peníze darovali i vězni či drogově závislí.

Krev, jejíž část pocházela také od britských vězňů, navíc nebyla po určitou dobu podrobena testování, které by mohlo snížit riziko hepatitidy, nebo tepelně ošetřena, aby se zajistilo zničení HIV.

Když se na problémy přišlo, snažily se navíc úřady „skrývat pravdu“. Vedle úmyslného zatajování faktů se podle vyšetřovací zprávy provinily i používáním polopravd či neinformováním pacientů o dostupných alternativách a někdy dokonce i o tom, že jsou nakaženi.

Sunak: Den hanby pro britský stát

Za kauzu a postup úřadů se v parlamentu omluvil premiér Sunak. „Je to den hanby pro britský stát,“ uvedl. „Výsledek tohoto vyšetřování by měl naším národem otřást do morku kostí.“

Britský ministr financí Jeremy Hunt prohlásil, že skandál s kontaminovanou krví je nejhorším příkladem utajování ze strany úřadů, s nímž se kdy setkal. V úterý podle něj vláda představí podrobnosti plánu na kompenzaci postižených rodin.

V roce 2022 britský kabinet podle agentury Reuters souhlasil s „prozatímní platbou“ ve výši sto tisíc liber (2,9 milionu korun) pro postižené.