Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RB OSN držela minutu ticha za Raísího

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Členové Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (RBOSN) si v pondělí minutou ticha uctili památku íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku. Uvedla to agentura AFP.

Velvyslanec Mosambiku Pedro Comissario Afonso, jehož země v současnosti předsedá RB OSN, na zasedání požádal přítomné, aby vstali a tichem uctili památku obětí nedělní havárie na severozápadě Íránu.

Vrtulník s Raísím na palubě se zhroutil v hornaté oblasti za nepříznivých povětrnostních podmínek při návratu z provincie Východní Ázerbájdžán. Při havárii zahynul i íránský ministr zahraničí Hosejn Amír Abdollahján.

Podle íránské státní televize vrtulník narazil do vrcholu hory. Úřady zatím příčinu nehody nesdělily. Vrak vrtulníku našli záchranáři až po zhruba 15 hodinách v pondělí brzy ráno.

V souvislosti s Raísího smrtí vyjádřili soustrast lídři více Íránu nakloněných států včetně Ruska, Turecka, Sýrie, Egypta, Indie či Číny, ale i proiránských militantních formací - Hizballáhu z Libanonu, Hamásu z palestinského Pásma Gazy či husijských povstalců.

Reakcí ze Západu je méně, i když soustrast vyjádřila Evropská unie (prostřednictvím předsedy Evropské rady Charlese Michela a šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella) i italská premiérka Giorgia Meloniová.

Témata:  Írán OSN Ebrahím Raísí

Aktuálně se děje

2. června 2024 14:25

Trump je nově na síti TikTok, kterou chtěl před lety zakázat

Bývalý americký prezident Donald Trump se připojil na sociální síť TikTok, kterou chtěl dříve zakázat. Vlastníkem platformy je čínská společnost ByteDance, jejíž působení v USA se snaží americká vláda omezit. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy