Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Slovenská koalice po atentátu brojí proti satiře na Zomri, prý šíří nenávist

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko (14. května 2024) foto: Profimedia.cz

Od chvíle, kdy útočník v Handlové postřelil slovenského premiéra Roberta Fica, se jeho koaliční partneři opírají do médií, opozice a všech, kteří podle nich šíří nenávist. O víkendu přidali dalšího nepřítele – satirický portál Zomri. Hlavně lídr Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko mu pohrozil opakovaně. Za schvalování útoku už ve vazbě sedí první obviněný.
  19:34

„Považujete za normální, že máme stránku ZOMRI, když nám tu stříleli na premiéra?“ zeptal se v neděli šéf SNS zcela vážně na sociálních sítích. Přidal ukázku z diskuse v televizi TA3. Zomri, v češtině by zněl Zemři, je název populárního slovenského webu, který si dělá legraci z politiků i dění ve společnosti obecně. Se smrtí však nemá nic společného.

Od atentátu na Fica navíc jeho tvůrci drží pietu a vtipkují jen o výkonech slovenského týmu na hokejovém mistrovství světa či o sousedských rozepřích. Ještě před útokem však byl právě „Kapitán“ Danko jedním z nejčastějších terčů tohoto portálu. Zatím podle dostupných informací neřekl, jak chce proti Zomri zasáhnout.

Vtipy už navíc tvůrci nevymýšlejí sami a většinu jim posílají sami Slováci, jak popsali v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz. Nyní na dotaz redakce odpověděli, že hrozby Danka a dalších slovenských politiků nebudou komentovat.

Podle šéfa SNS slovenská média zasahují do politiky, což je prý potřeba změnit. „Denník N, Sme a Aktuality dělají politiku, stejně jako stránka Zomri. Jejich propojenost je víc než zřejmá. Musíme chránit lidi, ale i politiky před nezákonnými a nepravdivými informacemi, které člověku umí zničit život. Uděláme všechno pro to, abychom eliminovali propojení médií na politické strany,“ dodal expředseda parlamentu.

Stát ukáže, že je silný, varuje Šutaj Eštok

Danko už krátce po útoku v Handlové obvinil novináře, že je atentát jejich vina. Ve svém tažení však není sám, podobně se v posledním týdnu vyjádřilo i několik jeho kolegů z koalice. Ministr životního prostředí Tomáš Taraba (za SNS) na Facebooku napsal, že „Zomri by už podle názvu mělo být zvláštním centrem zájmu orgánů činných v trestním řízení“.

„Historicky je skandálem, že tu tento nástroj hejtu tří chlapců s taškami na hlavách takovou dobu přehlížely,“ dodal. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok, jmenovaný za stranu Hlas-SD, pak prohlásil, že policie bude zasahovat vůči všem webům, které dávají prostor nenávisti.

„I satirickým stránkám. Nechť si všichni velmi dobře uvědomí – i všichni mistři světa za klávesnicí i s kapucami a taškami na hlavě – zda je správné dávat prostor nenávisti,“ řekl politik, jenž se stejně jako Danko stal několikrát ze strany Zomri cílem posměchu. „Budeme postupovat vůči konspirátorům i vůči šiřitelům nenávisti. Stát ukáže, že je silný,“ zdůraznil Šutaj Eštok.

Slováky pak minulý týden varoval, aby se zdrželi nenávistných komentářů na sociálních sítích. Uvedl tehdy, že policie vyšetřuje zhruba čtyřicet takových případů. „Nejde o žádnou srandu, když někdo napíše na sociálním profilu nebo veřejně se vyjádří, že atentátník měl dokončit vraždu premiéra. Ponesou odpovědnost za své kroky,“ upozornil.

V souvislosti s tím se na sítích začal připomínat jeho příspěvek na Facebooku z května 2022, kdy byl nynější ministr v opozici. „To, aby NAKA zadržela KOHOKOLIV ve vlastním bytě kvůli statusu na FB, je v demokratickém a právním státě nepřijatelné,“ kritizoval tehdy s odkazem na elitní policejní jednotku a připojil hesla „padesáté roky“ a „policejní stát“. Politik i v jiných vyjádřeních kritizoval údajnou cenzuru ze strany tehdejší vlády.

Muž skandoval nenávistná hesla, je ve vazbě

Příkladem člověka odsouzeného za schvalování atentátu na Fica je muž, kterého okresní soud v Banské Bystrici v takzvaném superrychlém řízení poslal na tři měsíce do vězení. Muž skandoval nenávistná hesla před nemocnicí, v níž se premiér zotavuje ze zranění. Rozsudek je podle generálního prokurátora Maroše Žilinky pravomocný.

Obviněný se podle policie dopustil trestného činu až ve třech případech, konkrétně přes sociální síť vyhrožoval ministrovi vnitra a dalším dvěma poslancům, uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Terčem vyhrožování byli podle televize Markíza poslanci vládních stran Richard Glück (Směr-SD) a Peter Kalivoda (Hlas-SD).

Soudce rozhodl o vazbě kvůli obavě, že by muž v trestné činnosti mohl pokračovat. Jde tedy o preventivní vazbu, informovala Markíza a dodala, že dotyčný svého činu lituje. Vyšetřovatel jej obvinil z nebezpečného vyhrožování. V případě prokázání viny u soudu mu hrozí vězení na šest měsíců až tři roky.

Zatímco na postihování lidí, kteří vulgárně útočí na jiné nebo schvalují trestné činy, panuje mezi slovenskými komentátory, šéfredaktory a dalšími veřejně činnými postavami obecně shoda, novinářka Zuzana Kovačič Hanzelová upozornila na rychlost, s jakou nyní slovenské úřady konají. A podotkla, že „chce věřit, že je to nový standard a bude to takové rychlé odteď už navždy“.

Autor: