Illusory truth effect: Když mají lidé tendenci věřit tomu, co slyší jako první

od Šárka Cvrkalová
2 minuty čtení
Rozhovor mezi dvema zenami
Zdroj: Shutterstock

První slovo platí. To se většinou říká už malým dětem. Není ale vždy pravda, že to, co člověk řekne jako první, nebo to, co jako první slyší, musí nutně znamenat realitu. Přesto ale máme obecně tendenci tuto skutečnost přijímat. Proč tomu tak je?

V angličtině se pojmu říká illusory truth effect. Do češtiny bychom ho mohli přeložit jako efekt iluzorní pravdy. Jde o jev, díky kterému mají lidé tendenci věřit tomu, co o dané situaci či o člověku slyší jako první. A to nehledě na to, jaká je skutečnost.

Máme tendenci utvářet rychlé závěry

Efekt byl poprvé popsán v roce 1977, kdy byl také výrazně zkoumán. Tehdy vědci přišli na to, že pokud se člověk dozví nějakou informaci a o pár dní později mu bude vyvrácena, jen málokdy přijme nová fakta jako skutečnou pravdu.

Příkladem může být recenze na film nebo třeba informace o nějakém člověku, kterého teprve poznáváme. Pokud před námi někdo někoho zkritizuje, máme následně problém věřit tomu, že je člověk vlastně ve skutečnosti dobrým, vysvětluje Psychology Today.

Stejně to ale platí i naopak. Pokud nám někdo pochválí film nebo třeba restauraci, lidem, kteří ji následně kritizují, máme tendenci věřit méně. A to i přesto, že do situace nezapojujeme vlastní zkušenost, ale jednáme jednoduše na základě toho, co jsme slyšeli.

Nepomáhá ani opakované tvrzení

Člověk by si možná myslel, že pokud nám jedna osoba situaci představí, následně nám ale hned několik lidí bude tvrdit opak, uvěříme většině. Ve skutečnosti tak ale illusory truth effect nefunguje, píše Springer open.

Informaci, kterou jsme se dozvěděli jako první, máme jednoduše zafixovanou. A čím více se nás lidé snaží přesvědčit o opaku, tím více nás v našem smýšlení vlastně utvrzují, protože máme podvědomě tendenci vnímat nové informace pouze jako snahu nás zmást, vysvětluje Springer open.

Až se tak příště budete na někoho zlobit za to, že dává na první názor lidí kolem sebe, berte v potaz, že jde o obecně vžitou vlastnost, kterou máme všichni. A ne každý z nás je schopen svůj úsudek následně správně změnit.

Zdroj: Psychology Today, The Decision lab, Springer open, Investopedia, NIH, Psychology today

Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články