Koncert proti sloučení filharmonie s divadlem v Olomouci podpořilo na 2500 lidí

ČTK ČTK
20. 5. 2024 21:25
Protestním koncertem za podpory hudebních stálic a zhruba 2500 diváků se olomoučtí filharmonici vymezili proti plánům města sloučit Moravskou filharmonii s Moravským divadlem pod hlavičku jedné organizace. V areálu letního kina se jich zastali hudebníci Janek Ledecký, Dagmar Pecková či Jiří Pavlica.
Protestní koncert proti sloučení Moravské filharmonie Olomouc s Moravským divadlem.
Protestní koncert proti sloučení Moravské filharmonie Olomouc s Moravským divadlem. | Foto: Profimedia.cz

Koncertem vyvrcholila kampaň odborářů, kteří dlouhodobě poukazují na podle nich negativní důsledky této integrace. Zástupci města se z účasti omluvili. Už dříve prohlásili, že obsah kampaně se nezakládá na pravdě a obava o existenci orchestru není namístě.

Amfiteátr letního kina byl v pondělí zaplněn do posledního místa. Vystoupení umělců i slova na podporu filharmonie provázeli lidé dlouhým potleskem. "Česká společnost není v pořádku, když se ruší symfonické orchestry s tradicí," uvedla operní pěvkyně Dagmar Pecková. Se zdejšími filharmoniky několikrát spolupracovala.

Na pódiu s nimi vystoupil například také hráč na hoboj Vilém Veverka nebo Jiří Pavlica s částí Hradišťanu. "Jsme přesvědčeni, že kultura v naší zemi vždy znamenala hodně," vzkázal posluchačům. Hudebníci účinkovali bez nároku na honorář, i vstupné na koncert bylo dobrovolné. Řada návštěvníků na místě podepisovala petici, která už zhruba rok koluje po městě. Petiční archy podle jejího zakladatele Milana Ludvíka dosud podepsalo na 5000 lidí.

Samotné olomoucké filharmoniky účast překvapila. "Ta účast je opravdu extrémní. Já si to vykládám tak, že Moravská filharmonie je téma, které rezonuje a které lidi zajímá," říká ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman.

Hudebníci na pódiu před zaplněným amfiteátrem několikrát zopakovali, že město chce sloučit neslučitelné a transformace podle nich není dobře připravena. Harman má obavu především z budoucnosti. "V této chvíli nejde o slučování orchestru, ale institucí. Nicméně jedno z velkých rizik je potenciální upozadění značky jedné či druhé z institucí a budoucí vývoj politických garnitur," doplňuje ředitel filharmonie.

Pirátský náměstek pro kulturu Viktor Tichák namítá, že koncert jako takový je hezká forma protestu, obsah však podle něj není pravdivý. Uvedl, že v úterý bude na programu městské rady mimo jiné zřizovací listina organizace vzniklé sloučením divadla a filharmonie. "Protestní akce se jmenuje Zachraňte Moravskou filharmonii, přitom nikdo Moravskou filharmonii neruší, nikdo ji neomezuje. Naopak do zřizovací listiny dáváme garance na dlouhodobé udržitelné fungování," argumentoval minulý týden Tichák.

Olomoučtí radní chtějí obě instituce, tedy orchestr a třísouborové divadlo, sloučit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů. Rozhodnutí padlo na základě analýzy, kterou si nechali radní vypracovat a která sloučení doporučuje jako cestu k úsporám a efektivitě provozu.

Plánovanou fúzi podpořili zastupitelé letos v březnu. O zřizovací listině by měli jednat 10. června. Sloučení je plánováno od začátku příštího roku.

Podobný protestní koncert zažila Olomouc také v květnu 2019, tehdy byl namířen proti krokům tehdejšího ministra kultury Antonína Staňka z ČSSD, jenž odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Ministr se nakonec po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry rozhodl na konci května rezignovat.

 

Právě se děje

Další zprávy