Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinská armáda zadržuje útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

"Obranné síly dnes poměrně dlouho zadržují útok nepřítele, který se snaží nějak pohnout vpřed v okolí Bilohorivky," uvedl generální štáb ukrajinské armády na sociální síti Facebook.

Ruské ministerstvo obrany přitom dříve v pondělí oznámilo, že jeho síly Bilohorivku dobyly. Získání úplné kontroly nad Luhanskou oblastí je pro Kreml dlouhodobě prioritou.

Ruský resort obrany v pondělí zároveň uvedl, že jeho síly se zapojují do bojů i v Charkovské oblasti nedaleko města Vovčansk a obcí Starycia a Hlyboke.

Ukrajinská armáda v posledních týdnech čelí silnému tlaku a snaží se odrážet novou ruskou ofenzívu v Charkovské oblasti. Zároveň její jednotky sužuje kritický nedostatek munice podél celé frontové linie.

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

"Naše obranné síly dnes (v pátek) stabilizovaly Rusy tam, kde se nacházejí. Nejhlubší bod jejich postupu je deset kilometrů," citovala Zelenského slova tisková agentura RBK-Ukrajina.

Rusko spustilo 10. května novou ofenzívu na Charkovskou oblast, která se nachází u společné hranice na severovýchodě Ukrajiny. Zelenskyj tento týden vzhledem k situaci zrušil své návštěvy Belgie a Španělska.

Podle výpočtů agentury AFP na základě údajů amerického Institutu pro studium války (ISW) dobylo Rusko od 9. do 15. května celkem 278 čtverečních kilometrů ukrajinského území.

Témata:  válka na Ukrajině Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

2. června 2024 16:06

Rusové v Praze napadli dobrovolníky u stánku na pomoc Ukrajině + VIDEO

V sobotu došlo na Staroměstském náměstí v Praze k incidentu mezi dobrovolníky sbírajícími peníze pro Ukrajinu a ruskými mluvícími cizinci u stánku. Situaci zkoumá policie, uvedl jako první web novinky.cz.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy