Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Landsbergis v pondělním rozhovoru pro francouzskou televizi LCI zároveň podpořil návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na vyslání vojenských instruktorů na Ukrajinu.

"Od samého začátku jsme dělali chybu v tom, že jsme Ukrajince omezovali v použití zbraní, protože by to mohlo být považováno za eskalaci," prohlásil Landsbergis. Podle něj podporovatele Ukrajiny ovládá strach z Ruska.

"Musíme nechat Ukrajince používat poskytnuté vybavení tak, aby mohli dosahovat strategických cílů. Musí mít možnost zasahovat cíle na ruském území, zásobovací trasy a jednotky připravující se na útok," uvedl Landsbergis. "Pouze jedna strana musí dodržovat pravidla. Musíme se proto zbavit pravidel, která jsme vytvořili," dodal.

Šéf litevského resortu zahraničí zároveň deklaroval připravenost své země připojit se ke koalici vedené například Francií, která by mohla pomáhat s výcvikem ukrajinské armády.

Landsbergis však odmítl myšlenku tlačit na Rusko prostřednictvím Číny, neboť by tak mohlo vzniknout riziko závislosti na Pekingu.

"Nic není zadarmo a Čína bude vždy žádat nějakou odměnu. Pokud Čínu požádáme, aby vyřešila problém na Ukrajině, dáme jí do rukou klíče od vlastní bezpečnosti, protože problém nevyřešíme vlastními silami," dodal Landsbergis.
 
 

Témata:  válka na Ukrajině Litva Armáda Ukrajina

Aktuálně se děje

2. června 2024 16:06

Rusové v Praze napadli dobrovolníky u stánku na pomoc Ukrajině + VIDEO

V sobotu došlo na Staroměstském náměstí v Praze k incidentu mezi dobrovolníky sbírajícími peníze pro Ukrajinu a ruskými mluvícími cizinci u stánku. Situaci zkoumá policie, uvedl jako první web novinky.cz.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy