Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

SportTechnologie

PrusaLab představuje unikátní 3D tištěnou trofej pro vítěze nejvyšší české basketbalové soutěže ke 100. výročí basketbalu v Čechách

PrusaLab – prototypová dílna Josefa Průši – s hrdostí oznamuje dokončení a představení nové putovní trofeje pro vítěze Kooperativa Národní basketbalové ligy při příležitosti 100. výročí basketbalu v Čechách. Unikátní pohár, vytištěný z kovu, ponese jméno Jiřího Zídka a po příštích 10 let o něj budou bojovat nejlepší české basketbalové týmy.

Trofej, pojmenovaná po legendárním českém basketbalovém hráči Jiřím Zídkovi st., ponese nejen jeho jméno, ale i kus jeho basketbalového dresu – legendární číslo 10 – symbolizující jeho významný příspěvek k české basketbalové historii.

PrusaLab, prototypová dílna Josefa Průši, zaštítil celý projekt vzniku trofeje. S tvorbou modelu pověřil architekta a designéra Petra Vacka, který ho navrhl speciálně pro 3D tisk z kovu. O ten se, pomocí technologie SLM (Selective Laser Melting), postaral Ústav pro nanomateriály Technické univerzity v Liberci. V dílně PrusaLabu vznikla pomocí CNC obrábění spodní část trofeje s plaketami, na které se v příštích letech budou laserem gravírovat jména vítězů. Dominantou poháru je pak basketbalový míč s opláštěním z transparentní pryskyřice nesoucí v sobě fragmenty 24 karátového zlata. K jeho tvorbě bylo zapotřebí nejen mnoha prototypů a přípravků, které vznikly na FDM tiskárnách Original Prusa, ale hlavně stovky hodin mistrů dílny PrusaLab.

„Baví nás hledat přesahy 3D tisku a poukazovat na různé možnosti jeho využití. Tady sehrál klíčovou roli nejen v prototypování trofeje. Mám radost, že umíme díky PrusaLabu propojovat světy – naší expertýzu vyrobit téměř cokoliv, znamenitý parametrický design Petra Vacka, pokročilý 3D tisk odborníků z TUL a svět sportu.“ říká CEO Prusa Research Josef Průša.

„Dnešním dnem završujeme více než rok trvající práci. Její výsledek je pro nás zásadní hned z několika důvodů. Věříme, že nám přinese přesah mimo basketbal i sport. Zapadá do vznikající strategie sledující moderní trendy ve společnosti a ve sportu. V neposlední řadě – pohár nese jméno Jiřího Zídka st., basketbalisty století, ve chvíli, kdy slavíme výročí 100 let organizovaného basketbalu v Československu,“ vysvětluje marketingový ředitel CZ Basketball Martin Peterka.

„Jsme velmi rádi za možnost přispět k realizaci tohoto díla a lze říci, že nás společný projekt posunul v oblasti 3D tisku kovů o stupínek výše,“ říká Michal Ackermann, expert na 3D tisk z libereckého výzkumného centra CXI TUL.

V následujících deseti ročnících Národní basketbalové ligy budou týmy soupeřit o tuto unikátní trofej, která nejen reprezentuje jejich sportovní úspěch, ale i spojení s historií českého basketbalu a jeho významnými postavami.

PrusaLab je prototypová dílna pod křídly Josefa Průši a Prusa Research, kde mohou své projekty rozvíjet makeři, kutilové, studenti architektury, designu, podnikatelé, zkrátka všichni, kteří mají vizi a chuť tvořit. Zakládá si na inovaci, vzdělávání, podpoře kreativity a kultivaci české maker scény a je hrdý na svůj přínos v podobě této výjimečné trofeje pro český basketbal.

Zdroj a foto: PrusaLab

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *