reklama

Ovesná koupel na suché ruce a další kosmetické tipy

Pokožka čelí celý den náročným zkouškám, v noci má ale šanci se nerušeně regenerovat. I proto má smysl věnovat našim rukám chvilku před ulehnutím do peřin zvláštní péči. Problém jménem suchá pokožka je naštěstí jeden z mála, který lze správnou péčí odstranit. Pokud se nejedná vysloveně kožné problém, který musí řešit lékař, snažte se být ke svým rukám laskaví a starejte se o suchou pokožku rukou co nejlépe.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Čím se regeneruje suchá pokožka?

Suchá pokožka se objevuje v důsledku snížené produkce mazových žláz, kdy pleť ztrácí vlhkost, objevují se suchá a loupající se místa, vrstvy kůže se ztenčují, jsou napjaté a křehké. Kůži narušují i vnější vlivy jako nepříznivé účinky počasí, časté mytí pokožky, alergické reakce, infekce nebo alergeny z vnějšího prostředí. Faktorů ovlivňujících naši pokožku je mnohem více, tyto jsou ale nejčastější. Velmi namáhaná pokožka je na našich rukách. Suchá pokožka s viditelnými prasklinkami může také signalizovat některá onemocnění. Suchá pokožka rukou je také známkou klimakteria.

Suchou pokožku si ale často přivodíte i sami životním stylem. Např. časté koupání v horké vodě kůži vysušuje, dále je na vině špatná kosmetika, nevhodné oblečení nebo nedostatečný pitný režim. Základem je pravidelná hydratace. Krémy, oleje a emulze určené speciálně pro pokožku na rukách jsou to pravé, vše ideálně na přírodní bázi bez obsahu alkoholu a nadměrné parfemace.

Při práci s čisticími prostředky nebo chemikáliemi vždy používejte ochranné rukavice. Nemáčejte nadměrně ruce v horké nebo ledové vodě, na oplachování rukou používejte vlažnou vodu. Vyzkoušejte babské rady, pokud se vám suchá pokožka na rukou objevuje pravidelně – například šetrný a výživný peeling z mandlových slupek nebo hydratační koupel z ovesných vloček.

Důležitá je pravidelná hydratace
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Důležitá je pravidelná hydratace

Regenerační lázeň z ovesných vloček

Co budete potřebovat:

  • ovesné vločky
  • vodu
  • rostlinný olej

Postup:

Do mixéru dejte asi 1 hrnek ovesných vloček, 2 hrnky vody a 1 hrnek oleje. Rozmixujte vše do tekuté kaše.

Vločky, vodu a olej rozmixujeme na kaši
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vločky, vodu a olej rozmixujeme na kaši

Směs přelijte do mělké misky a ponořte do ní ruce asi na dobu 15 minut. Poté ruce osušte a natřete mastným krémem.

Ruce až po zápěstí ponořte do lázně
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ruce až po zápěstí ponořte do lázně

Podobnou službu vám udělá zkyslé mléko – postačí ho ohřát na příjemnou teplotu a namočit do něj ruce. 

Místo ovesných vloček můžete použít zkyslé mléko
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Místo ovesných vloček můžete použít zkyslé mléko

Ovesné vločky

Odborník na výživu a zdravý živoní styl Jiří Pleskot k tomu řekl: "Ovesné vločky obsahují mnoho důležitých vitaminů, minerálů a antioxidačních rostlinných látek, také mangan, hořčík, fosfor, zinek, měď, železo, kyselinu listovou, vitaminy řad B, draslík a vápník. Jemně mletý oves výborně působí při léčení svědění a podráždění kůže v různých podmínkách. Kosmetické výrobky obsahující oves mohou zlepšit nepříjemné příznaky ekzému."

Ovesné vločky jsou zdrojem vitaminů B1, B6 a E
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ovesné vločky jsou zdrojem vitaminů B1, B6 a E

Kokosovo-kávový domácí peeling

Co budete potřebovat:

  • 2 díly rozehřátého kokosového oleje
  • 1 díl namleté kávy nebo sedliny

Postup:

Rozehřátý kokosový olej smíchejte s kávou, nalijte do formiček a nechte ztuhnout v lednici. Tuhý peeling jemně vmasírujte do pokožky rukou a opláchněte. Ruce opatrně osušte a namažte krémem. Je důležité nejen dodržovat správnou pravidelnou péči o suchou pokožku, ale také snížit nutnost ošetření. Vyhýbejte se proto co nejvíce rizikovým faktorům, změňte stravu a pečujte o své ruce  s láskou.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, mojezdravi.cz, klubzdravi.cz, zdravezdravi.cz, ekobible.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová