reklama

My už víme, jaké nádobí je nejlepší pro moderní vaření. A vy?

Kvalitní nerezové hrnce patří k tomu nejodolnějšímu nádobí. Nerezová ocel je odolná vůči různým typům poškození, promáčknutí, deformacím, poškrábání i rezivění. Není tedy s podivem, že hrnce z nerezové oceli lidé používají nejčastěji. Jaké nerezové hrnce jsou ale nejlepší? Jsou mezi nimi nějaké rozdíly? A hodí se k modernímu vaření? Na všechny tyto otázky máme odpovědi.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Kvalitní nerezové hrnce něco vydrží 

Kvalitní nerezové hrnce najdete takřka v každém obchodě s kuchyňskými potřebami. Nabídky zahrnují jak jednotlivé hrnce, tak i kompletní sady. Nicméně ani nádobí z nerezu není stejné. Jaké je to nejlepší? Ty nejlepší nerezové hrnce jsou vyrobeny z oceli s ušlechtilými příměsemi, nejčastěji z chromu a niklu. Symboly na hrncích 18/10 nebo 18/8 tedy naznačují přítomnost těchto ušlechtilých příměsí, které výrazně zvyšují pevnost hrnců a jejich odolnost vůči rzi. Taková kvalitní ocel se nedeformuje, takže hrnce nemění své vlastnosti pod vlivem vysoké teploty nebo náhodného nárazu.

Hrnce vyrobené z kvalitní nerezové oceli neovlivňují chuť a vzhled připravovaných pokrmů a nijak nereagují s jídlem. Jejich povrch je odolný vůči zabarvení, a to i způsobeném přísadami s intenzivními barvami. Mimo to je u nich mnohem menší riziko připálení připravovaných pokrmů, a když k tomu přece jen dojde, tyto hrnce ani vlivem času nezmění svou barvu. Je ale třeba připomenout, že některé potravinářské přísady, především sůl, mají korozivní vlastnosti a negativně mohou ovlivnit odolnost ocelových hrnců, a proto bychom ji měli přidávat až do vroucího obsahu hrnce. 

Není nerez jako nerez
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Není nerez jako nerez

Kvalitní nerezové hrnce jsou základem každé moderní kuchyně

Moderní nerezové hrnce mají často vícevrstvé dno, které mimo jiné zvyšuje jejich hodnotu. Takové dno je vyrobeno z několika vrstev oceli s hliníkovými nebo měděnými vložkami mezi nimi. Dno hrnce složené z vrstev plní hned několik funkcí: 

  • Hrnce z nerezové oceli s ušlechtilými příměsemi, u nichž je spodní vrstva dna ocelová bez těchto příměsí, umožňuje používání hrnců také na indukčních vařičích. Ocel s příměsí chromu a niklu bohužel na indukci nefunguje. 
  • Vložky z hliníku a mědi, tedy kovů, které velmi dobře vedou teplo, umožňují rychlejší zahřátí dna a jeho rovnoměrné rozložení po celé ploše, čímž chrání potraviny před připálením a šetří energii.
  • Silnější dno hrnce s několika vrstvami také déle udržuje vysokou teplotu. Volbou nerezových hrnců s vícevrstvým dnem si zajistíte, že vámi uvařená jídla budou chladnout mnohem pomaleji, čímž rovněž šetříte energii.
I nerezové nádobí může mít různou podobu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I nerezové nádobí může mít různou podobu

A jakou značku nerezových hrnců si vybrat? 

Nerezové hrnce Kolimax jsou vyrobeny z té nejkvalitnější oceli. Jedná se o nerezovou ocel 18/10, která je v současnosti je považována za nejkvalitnější dostupnou ocel na trhu. Vyznačuje se mimořádnou odolností proti poškození a poškrábání. Společnost Kolimax je česká firma s tradicí. Její příběh se začal totiž psát před více než 150 lety. Moderní éra společnosti Kolimax se pak začala tvořit v roce 2000. V současnosti je předním výrobcem kvalitního nerezového nádobí v České republice. Aktuálně se tak jejich hrnce nachází v tisícovkách kuchyní, kde zvládnou i požadavky na ty nejmodernější trendy vaření.

Kolimax je tradiční český výrobce kvalitního nerezového nádobí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kolimax je tradiční český výrobce kvalitního nerezového nádobí

A jaké nerezové hrnce si vybrat? 

6dílná sada KOLIMAX 

Kvalitní nerezové nádobí KOLIMAX má v této sadě leštěný povrch, jenž je doplněný o broušenou spodní část. Je vyrobeno z nerezové oceli CrNi18/10. Má akumulační sendvičové dno A-THERM INDUCTION, takže spoří energii při vaření, a po celou svou životnost je u nich garantována rovinná stabilita pro bezztrátový přenos tepla. Tělo hrnců je vyrobenou z pevného 0,8 mm tlustého plechu. Sadu tvoří různě velké hrnce a jeden rendlík spolu s poklicemi. Vše můžete také vložit do trouby, kde bez problémů zvládnou teplotu až o 300 °C.

Nerezové nádobí Kolimax nabízí zajímavé sady
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nerezové nádobí Kolimax nabízí zajímavé sady

Skleněné poklice jsou navíc opatřeny parním ventilem pro snadný odchod páry. Celokovové úchyty mají přerušené teplotní mosty, takže ani na sporáku nepálí. Jednotlivé nádoby potom mají široký praktický odlévací okraj pro snadnou manipulaci s obsahem bez ukapávání a zašpinění nádob. Pro komfortní údržbu a pohodlné vaření je vnitřní povrch 3× jemně broušený. Uvnitř nádob naleznete rovněž značení litráže pro rychlé měření objemu. Toto nádobí je vhodné pro použití na všech typech sporáků (indukčních, plynových, elektrických i sklokeramických). Výrobci tuto sadu zaručují mimořádnou zárukou 10 let.

Seznamte se s nerezovým nádobím značky Kolimax
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Seznamte se s nerezovým nádobím značky Kolimax

8dílná sada CERAMMAX PRO COMFORT s keramickým šedým granitem

Další kvalitní nerezové nádobí od Kolimaxu představuje sada CERMMAX PRO COMFORT, kterou tvoří 8 dílů. V sadě najdete hrnce a rendlíky s nepřilnavým šedočerným povrchem vyztuženým keramickými částicemi od prémiového švýcarského výrobce ILAG, jenž se vyznačuje dlouhodobou odolností. Nádobí má rovněž i robustní tělo a akumulační sendvičové dno A-THERM INDUCTION, které spoří energii při vaření. Všechny hrnce a rendlíky z této sady jsou opatřeny poklicemi, které jsou vyrobené z pevného temperovaného skla. Poklice jsou opatřeny parním ventilem pro odvod páry a také drážkami, jimiž odtéká voda po mytí.

Některé hrnce mají nepřilnavý šedočerný povrch s vyztuženými keramickými částicemi od prémiového švýcarského výrobce ILAG
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Některé hrnce mají nepřilnavý šedočerný povrch s vyztuženými keramickými částicemi od prémiového švýcarského výrobce ILAG

Nádobí má elegantní designové úchyty ze speciálního plastu a přerušené tepelné mosty zajišťují, že ani při užívání nepálí. Hrnce i rendlíky mají dále i široké odlévací okraje pro snadnou manipulaci bez rizika ukapávání a zašpinění nádoby. I tato sada je vhodná pro všechny sporáky (indukční, plynové, elektrické i sklokeramické). Sadu nerezového nádobí CEREMMAX PRO COMFORT je rovněž možné vložit do trouby, kde zvládne teplotu dosahující až 150 °C. Výrobce jejich kvalitu zaštiťuje prodlouženou zárukou na 5 let. 

I nerezové nádobí může být stylové a elegantní
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
I nerezové nádobí může být stylové a elegantní

Suma sumárum, proč je nerez v kuchyni nenahraditelný? 

Volba nerezového kuchyňského nádobí je rozhodnutí, které může přinést mnoho výhod všem milovníkům vaření. Nerezová ocel je vynikajícím materiálem pro výrobu hrnců pro svou vysokou životnost a odolnost proti korozi. Ocelové hrnce Kolimax se vyznačují elegancí, čistotou tvaru a funkčností. Vhodná tloušťka dna pak zajistí rovnoměrné rozložení tepla, které má vliv na kvalitu připravovaných pokrmů. 

Existuje i takové nerezové nádobí, které můžete použít jak na plynu, tak i na indukci nebo sklokeramickém sporáku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Existuje i takové nerezové nádobí, které můžete použít jak na plynu, tak i na indukci nebo sklokeramickém sporáku

Nerezová ocel je v kuchyni nenahraditelná. Vzhledem ke všem výše zmíněným vlastnostem tohoto materiálu je nádobí z nerezu vynikající volbou. Jeho chemická neutralita zaručuje dokonalou chuť jídla a je jedním z faktorů, proč i ti nejlepší kuchaři tak horlivě používají ocelové nádobí. Investice do ocelových hrnců není jen nákupem kvalitního nádobí, ale také pohodlím, odolností a estetikou, která bude v kuchyni sloužit po dlouhá léta. 

Zdroje informací: KOLIMAX spol. s r.o.

Publikováno: před týdnem, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová