Banány v Lidlu ukrývaly kokain a nešlo o problém jedné pobočky. V Česku nejde o nic výjimečného, jen se o tom nepíše

Banány, Lidl, kokain, drogy, nakupování

Banány v Lidlu ukrývaly kokain a nešlo o problém jedné pobočky. V Česku nejde o nic výjimečného, jen se o tom nepíše. Německé úřady nedávno odhalily v bizarní zápletce dodavatelského řetězce značné množství kokainu ukrytého v zásilkách banánů dodaných do několika poboček supermarketů Lidl po celém Německu.

Objev poprvé učinili zaměstnanci prodejen Lidl v Berlíně a okolním Braniborsku, kteří na drogy narazili při vybalování krabic s banány. Zprávy naznačují, že na každém z postižených míst bylo nalezeno 20 až 100 kilogramů kokainu, důmyslně ukrytého v zásilkách ovoce.

Před prodejny naběhli těžkooděnci

Nález vyvolal rozsáhlou policejní operaci, která se vyznačovala zvýšenou ostrahou zasažených obchodů. V některých případech byli k ochraně prostor nasazeni policisté vyzbrojení samopaly, což svědčí o vážnosti situace a potenciální hrozbě, kterou představují zapojené zločinecké subjekty.

Foto: Pixabay

Nejedná se o ojedinělý případ

Je zajímavé, že se nejedná o první případ pašování drog prostřednictvím zásilek ovoce v Evropě. K podobným případům došlo i v jiných částech Německa a v celé Evropě, včetně České republiky, kde bylo například v dubnu 2015 v pražské prodejně Lidl objeveno 110 kilogramů kokainu. V následujících letech hlásily nálezy narkotik mezi svými zásobami i další obchodní řetězce (například Kaufland a Albert).

Opakované případy pašování drog prostřednictvím komerčních zásilek ovoce odhalují oblíbenou taktiku drogových kartelů. Tyto zločinecké organizace využívají k přepravě kontrabandu rozsáhlé a relativně otevřené kanály globálního obchodu a využívají legální trasy k maskování svých nezákonných aktivit. Volba banánů je obzvláště strategická vzhledem k vysokému objemu celosvětového obchodu s tímto ovocem a rychlosti, s jakou musí být přepravováno kvůli své zkáze.

 

Zdroj: https://www.bild.de/regional/berlin/brandenburg-kokain-in-supermaerkten-entdeckt-662a0c6ae6828c4b881fae5e, https://www.lidovky.cz/domov/sto-kilo-kokainu-v-bananech-z-lidlu-ceska-policie-vec-odlozila-pripad-dosetri-jine-zeme.A170104_160951_ln_domov_sk

Náhledové foto: Pixabay

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)