Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Penzijní spoření od července 2024: Více peněz od státu, žádný příspěvek pro důchodce

Od 1. července 2024 vstoupí v platnost další změny v oblasti doplňkového penzijního spoření (DPS). Mezi nejdůležitější novinky patří zvýšení maximálního státního příspěvku na 340 Kč měsíčně a ukončení jeho poskytování klientům již pobírající starobní důchod. Změny se dotknou všech účastníků DPS bez ohledu na datum uzavření smlouvy.

Doplňkové penzijní spoření (DPS) projde od 1. července 2024 další vlnou změn, které ovlivní všechny jeho účastníky. Mezi nejzásadnější novinky patří zvýšení maximálního státního příspěvku a ukončení poskytování tohoto příspěvku pro klienty již pobírající starobní důchod.

„Od července 2024 se zvýší maximální státní příspěvek na 340 Kč měsíčně, což představuje nárůst o 110 Kč oproti současnosti. Pro získání plného státního příspěvku bude nutné spořit minimálně 1 700 Kč měsíčně,“ uvádí Jiří Fajt, specialista na investice a spoření ze společnosti FinGO. Minimální výše měsíčního vkladu pro nárok na státní příspěvek se zvýší z 300 Kč na 500 Kč.

Druhou zásadní změnou je ukončení státních příspěvků pro klienty, kteří již pobírají starobní důchod. „Od 1. července 2024 nebudou mít starobní důchodci na státní příspěvek nárok. Ve spoření mohou i tak nadále pokračovat a využívat daňové výhody nebo zhodnocování prostředků v účastnických fondech,“ pokračuje Jiří Fajt.

Již od 1. ledna 2024 došlo k několika úpravám v oblasti DPS, mezi které patří zvýšení maximálního daňového odpočtu na 48 000 Kč ročně, prodloužení minimální doby spoření z 5 na 10 let pro nové smlouvy a možnost mít transformované i účastnické fondy současně. Nově je také možné převést prostředky ze starého penzijního připojištění přímo do DPS u jiné penzijní společnosti.

Pro děti s DPS zůstává možnost čerpat až třetinu naspořených vlastních prostředků po dovršení plnoletosti, pokud spoří minimálně 10 let. Nově však na výběr mají až dva roky ode dne 18. narozenin. Dalšími novinkami jsou zavedení alternativních účastnických fondů s potenciálem vyššího výnosu a změny ve výplatě naspořených prostředků.

„I přes ukončení státní podpory pro starobní důchodce může být penzijní spoření stále zajímavým produktem i pro ně. Doporučujeme probrat konkrétní situaci s finančním poradcem a zvážit, zda se vyplatí ve spoření pokračovat, nebo prostředky raději investovat jiným způsobem,“ uzavírá Jiří Fajt.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *