fbpx

Svět vědomí, nevědomí, podvědomí. Je těžké se v tom vyznat bez patřičného vzdělání. Ale naše vědomosti a znalosti nerozhodují o tom, co se nám zdá.

Zveřejněno: 21. 5. 2024

Sny a jejich výklady nás fascinují již odnepaměti. V minulosti byly považovány za okna do našich nejhlubších obav a tužeb, jak naznačovali již první psychoanalytici jako Sigmund Freud. Moderní výklady se často zaměřují spíše na osobní význam, který sen pro snícího má, než na univerzální symboly nebo předpovědi.

Mezi mnoha tématy a výklady, co mohou naše sny znamenat, vzbuzují největší zájem i strach sny o smrti. Co ale skutečně znamená, když „zubatá“ navštíví náš spánek?

Umíráme ve vlastních snech?

Mnozí z nás zažili znepokojivé sny, ve kterých utíkáme před neviditelnou hrozbou, padáme z velkých výšek nebo se účastníme nějaké katastrofické události a probouzíme se zpocení, s bušícím srdcem. Někteří lidé sice hovoří o tom, že se jim zdálo o umírání, ale jejich sny obvykle nejsou doprovázeny skutečným prožitkem smrti. Většinou se probudíme před posledním okamžikem... 

Související…

Sny mohou ukázat na poruchy mozku, tvrdí experti. Odhalí deprese i Parkinsonovu chorobu
Dominika Glaserová

Tento jev může souviset s ochrannými mechanismy mozku, které brání dle odborníků snícímu prožít ve snovém stavu extrémní trauma.

Symbolický význam smrti ve snech

Smrt ve snech často symbolizuje spíše všeobecný konec nebo proměnu než doslovný zánik. Podle snových analytiků, jako je například Lauri Loewenbergová, může snění o smrti znamenat životní změny a způsob, jakým je naše podvědomí zpracovává. To může souviset s ukončením starých návyků, vztahů nebo životních fází a uvolněním místa novým začátkům.

„Pamatujte, že sny jsou poselství od vás, pro vás, o vás, aby vás zlepšily! Jsou zřídkakdy doslovné, spíše promlouvají v symbolech a metaforách. Smrt ve snu nemusí ve skutečnosti znamenat umírání. Místo toho často představuje změnu, uzavření určité kapitoly nebo konec života tak, jak ho znáte,“ říká Loewenbergová.

Ne všechny sny o smrti však končí drsným probuzením. Některé výzkumy, jako například studie psycholožky Deirdre Barrettové, odhalují, že sny pokračující po okamžiku smrti se často mění v méně děsivé, někdy dokonce klidné zážitky. Ale ne vždy, jak ukáže následující zkušenost.

Sny o umírání někoho jiného

„Měla jsem úplně živý sen. Nikdo v něm sice doslovně neumíral, ale bylo to asi poté, co mi zemřel strejda, se kterým jsem si byla velmi blízká, dokonce jsme spolu několik let bydleli. Zemřel náhle a nečekaně. Já jsem v bytě ale bydlela dál. Asi dva týdny poté, co odešel, jsem se v noci vzbudila. A přísahala bych, že stál v rohu mé postele, viděla jsem ho jasně od pasu nahoru… Což je ale poměrně zvláštní, protože jsem spala nahoře v patře, a v téhle poloze bych ho nikdy vidět nemohla,“ říká Karolína Vostecká, která se před lety kvůli tomuto snu rozhodla vyhledat kartářku.

Z 50 identifikovatelných osob, které se objevily v jeho snech, jich v době analýzy zemřelo 12, což představuje 24 % případů.

Ta jí řekla totéž – sny mají symbolický charakter. Protože se ale jednalo o kartářku, nikoli psychoanalytičku, samozřejmě Karolíně i naznačila, že se s ní její strýc přišel rozloučit, protože „mrtví často zůstávají v místě, kde žili, než sdělí své poslední poselství těm, na kterých jim záleželo“. Karolína tehdy odešla s rozporuplnými pocity a o dvě tisícovky lehčí.

Na rozdíl od snů o odchodu někoho blízkého jsou sny, ve kterých umírá někdo jiný, mnohem znepokojivější. Mohou odrážet obavy snícího člověka, stres, jímž právě prochází, nebo úzkost ze změn ve vztazích či obavy ze ztráty blízké osoby. Někdy mohou tyto sny také symbolizovat vnímání a pocity snícího vůči osobě, která ve snu umírá.

Psychologické podklady a studie

I studie potvrzují, že sny o smrti mohou vznikat v důsledku hlubších psychických stavů. Psychologické teorie naznačují, že tyto sny mohou jedincům pomoci vyrovnat se s úzkostí nebo se smířit se svou smrtelností.

Ať už ve snu zemře někdo nám blízký, anebo se umírání týká nás samotných, sny týkající se smrti jsou až děsivě pronikavé a nabádají nás k zamyšlení se nad vlastním životem, jeho pomíjivostí a hodnotami, které vyznáváme. 

Mohou nás vybízet k tomu, abychom si více vážili života, symbolicky opustili své staré já a přijali nové životní etapy a výzvy s otevřeností. Na každou změnu je potřeba se připravit a ony přípravy mohou probíhat i v našich snech, kde je rozehraje podvědomí.

Zemřít ve snu? Rozhodně se to může stát

A teď zpět k tématu. Ač se dlouhou dobu tradovalo, a někteří tomu stále věří, že ve svém vlastním snu nezemřete, není to tak docela pravda.

shutterstock 559196605

Příběh o zážitku ženy Allison z prosince 1975 ukazuje, že je možné, že když ve snu zemřete, může se to stát i ve skutečnosti. Allison jedné noci měla tu nejděsivější noční můru. Její čtyřletá dcera Tessa si ve snu hrála na vlakové trati. I když se Allison zoufale snažila Tessu zachránit, nedokázala to a Tessa po nárazu přijíždějícím vlakem zemřela. 

O necelé dva týdny později se z divoké noční můry stala tragická skutečnost umocněná faktem, že při nehodě zemřela jak Tessa, tak její matka, která se stejně jako ve svém snu snažila dceru zachránit.

Allisonin manžel se později o tragédii i s tím, co jí předcházelo, podělil s výzkumníkem snů, doktorem Davidem Rybackem. Ten se vyjádřil v tom smyslu, že sen Allison mohl být varováním před blížící se tragédií. „Cítím se díky tomu Allison a Tesse blízký, protože ji varovalo něco, čemu nerozumím.“

Náhoda nebo předtucha?

Příběhů o snech předpovídajících smrt je mnoho. Možná znáte někoho, kdo tvrdí, že takový sen měl, nebo jste ho možná sami zažili. Jsou však tyto sny pouhou náhodou, nebo mají hlubší význam?

Na tuto otázku se pokusil odpovědět Dr. Andrew Paquette. Byl skeptický k představě, že by sny mohly předpovídat budoucnost, a proto se pustil do projektu dokumentování svých snů v průběhu 25 let. Zaznamenával je od roku 1989 do roku 2014 s cílem dokázat, že takzvané „prekognitivní“ sny nejsou nic jiného než náhodné události a selektivní paměť.

Studie naznačuje, že sny související se smrtí mohou mít určitou předpovědní hodnotu, i když zdaleka nejsou spolehlivými předpovědníky konkrétních dat.

Paquette si do svého deníku zaznamenal neuvěřitelných 11 779 snů, které si zapisoval ihned po probuzení, aby se vyhnul jakýmkoli dodatečným úpravám. V roce 2015 publikoval analýzu zaměřenou speciálně na sny související se smrtí.

Ve svých snových záznamech hledal případy, kdy se mu zdálo o někom, kdo umírá, ještě předtím, než měl o jeho smrti nějaké reálné povědomí. Poté ověřil skutečná data úmrtí těchto osob. Z 50 identifikovatelných osob, které se objevily v jeho snech, jich v době analýzy zemřelo 12, což představuje 24 % případů.

Analýza čtvrt století sbíraných dat

Aby prohloubil své zkoumání, porovnal Paquette načasování všech svých snů o těchto 12 zemřelých osobách. Zjistil, že v 9 z 12 případů se sny týkající se smrti vyskytovaly v průměru blíže k datu skutečné smrti dané osoby než sny, které se smrtí nesouvisely. Statisticky byl průměrný časový interval mezi snem souvisejícím se smrtí a skutečnou smrtí přibližně šest let, zatímco u snů nesouvisejících se smrtí to bylo přibližně 12 let. To sice naznačuje určitou souvislost, ale zároveň zdůrazňuje, že sny nemohou přesně předpovědět, kdy někdo zemře.

shutterstock 1088315990

Paquettova studie naznačuje, že sny související se smrtí mohou mít určitou předpovědní hodnotu, i když zdaleka nejsou spolehlivými předpovědníky konkrétních dat. Největší problém při potvrzování tohoto jevu spočívá v potřebě rozsáhlé a dlouhodobé dokumentace snů. Najít jedince, kteří by byli ochotni vést si po mnoho let podrobné snové deníky, je značnou překážkou.

Navzdory problémům otevírají Paquettova zjištění dveře k zajímavým možnostem týkajícím se našeho podvědomí a jeho potenciálu vnímat události mimo naše vědomí.

Sněme v klidu dál…

Přestože studie doktora Andrewa Paquetta naznačuje, že sny o smrti se někdy mohou objevit blíže skutečné smrti člověka než jiné sny, důkazy jednoznačně neprokazují, že sny mohou předpovídat smrt s jakoukoli přesností. Smrt nikoho jiného ani vlastní.

Přesto nás sny o smrti stále uchvacují a mystifikují, odrážejí naše nejhlubší obavy a možná, ve vzácných případech, nabízejí nahlédnutí do budoucnosti.

Navíc ne každý si své sny pamatuje stejně. Mladší lidé mají tendenci pamatovat si sny živěji a častěji a tyto sny mohou být intenzivnější nebo děsivější. Vedení snového deníku u postele vám může pomoci zachytit tato noční vyprávění a může vám dokonce pomoci lépe porozumět vašim podvědomým obavám a touhám. Stačí si po probuzení zapsat, co si pamatujete, a časem možná začnete vidět jakési vzorce.

Třeba další výzkum přinese nové poznatky. Do té doby ale zůstávají sny o smrti záhadným místem strachu, naděje a neprobádaných území našeho podvědomí. Jejich pochopení může vést k osobnímu růstu a emocionálnímu prozření.

Až se tedy příště ve snu ocitnete tváří v tvář konci, pamatujte, že to může být jen začátek něčeho nového. Mějte po ruce snový deník a pojďme společně rozluštit tajemství noci!

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...