Austrálie a Nový Zéland reagují na nepokoje v Nové Kaledonii. Na ostrov vyslaly evakuační lety

Austrálie a Nový Zéland v úterý vyslaly svá letadla na tichomořský ostrov Nová Kaledonie, odkud se snaží evakuovat své státní příslušníky. Zákaz komerčních letů na mezinárodní letiště Nouméa byl prodloužen do čtvrtka, píše agentura AFP. Ve francouzském zámořském území propukly nepokoje minulé pondělí kvůli plánované reformě volebního práva.

Nouméa/Canberra/Wellington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzští četníci se snaží dostat do metropole Nové Kaledonie

Francouzští četníci se snaží dostat do metropole Nové Kaledonie | Foto: Gill Chabaud/ABACAPRESS.COM | Zdroj: Reuters

Australská diplomacie uvedla, že má na ostrově asi 300 svých občanů a od francouzských úřadů dostala povolení pro dva repatriační lety. Australská ministryně zahraničí Penny Wongová na síti X vyzvala své spoluobčany k registraci v případě zájmu o let. Na palubu letadla by se podle Wongové mohli z ostrova přepravit i turisté ze třetích zemí.

Šéf novozélandské diplomacie Winston Peters v úterý oznámil, že jejich repatriační let pro asi 50 lidí již vyrazil směrem k Nové Kaledonii. Na organizaci úterního letu a přípravě dalších Nový Zéland spolupracuje s Austrálií a Francií, uvedl podle agentury AP Peters.

Část metropole Nové Kaledonie stále není pod kontrolou úřadů. Z Francie přiletělo 1000 četníků

Číst článek

Během osmi dnů nepokojů v Nové Kaledonii zemřelo nejméně šest lidí a stovky jich jsou zraněných. Policie zadržela na 270 výtržníků, na ostrově dál platí noční zákaz vycházení od 18.00 do 6.00 místního času (od 9.00 do 21.00 SELČ).

Nejhorší nepokoje od bouřlivých 80. let na ostrově vypukly minulé pondělí a vyplývají z protestů proti reformě místní ústavy, kterou začal projednávat francouzský parlament. Návrh by v zámořském teritoriu rozšířil volební právo, které dosud měli jen domorodí Kanakové a přistěhovalci, kteří v Nové Kaledonii žili už v roce 1998.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme