Králíček a Pekarová Adamová debatovali o situaci na Slovensku po atentátu a poučení pro Česko

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a místopředseda hnutí ANO Robert Králíček v debatě o situaci na Slovensku (zdroj: ČT24)

Schůzka slovenské prezidentky Zuzany Čaputové a jejího zvoleného nástupce Petera Pellegriniho se zástupci parlamentních stran v úterý nebude. Jednání mělo uklidnit situaci ve společnosti po atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer). Dvě ze tří vládních stran – Smer a SNS – se však k jednání stavěly odmítavě. Podle člena sněmovního výboru pro bezpečnost Roberta Králíčka (ANO) je potřeba v tamní politice zklidnit emoce. Předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová upozornila na to, že do politiky patří souboj názorů a argumentů, měl by se však vést s respektem. O problémech slovenské politiky diskutovali v pořadu Události, komentáře.

Králíček upozornil na to, že v řešení současné krize na Slovensku je potřeba zklidnit emoce. „Jednání následně bude více konstruktivní, možná pragmatické, než aby bylo pod vlivem emocí,“ podotknul. Emoce byly podle něj i znát ve vyjádřeních některých politiků.

Samotné jednání mezi prezidentkou Čaputovou, jejím zvoleným nástupcem Pellegrinim a zástupci koaličních a opozičních stran by dle něj mělo proběhnout v nejbližších dnech. Domnívá se však, že odložení o jeden až dva dny je pro setkání přínosnější než jednat pod vlivem emocí.

Pekarová Adamová připustila, že do politiky patří „určitý souboj názorů a argumentů“, podle ní se však má vést s respektem ke druhému a k protichůdným názorům. „My tady sice zastáváme jiné postoje, jiné zájmy voliče, ale na druhé straně – na konci dne jsme všichni občané jedné země a máme mít společný zájem na tom, aby se té zemi dařilo,“ uvedla.

To se podle předsedkyně sněmovny dít nebude, pokud strany proti sobě používají i takové prostředky, jako je násilí. Ponaučení by si měli vzít i politici v Česku, tvrdí. „Jsme tady jako politici napříč politickým spektrem ze všech stran pod určitým tlakem těch, kteří zkrátka vyhrožují. Ty výhrůžky jsou bohužel vůči některým z nás na denní bázi,“ pokračovala. Tato praktika se podle ní musí odmítnout.

Na Slovensku nebyl na tuto situaci nikdo připraven, uvedl k situaci v zemi po atentátu na premiéra Fica ve vysílání ČT24 Michal Kořan, zakladatel Global Arena Research Institute, který zároveň působí na katedře mezinárodních vztahů Fakulty sociálních studií Masarykovy Univerzity. Domnívá se, že v zemi je nyní politicky chaotická situace.

„Někdy se na důležité posty dostanou lidé, kteří neočekávají, že se k nim může něco takto významného dostat, pak to takhle vypadá,“ vysvětlil současnou chaotickou situaci ve slovenské politice.

Tlak slovenské vlády na část médií

Některá slovenská média v posledních měsících upozorňovala na to, že čelí útokům ze strany Ficovy vlády. Kabinet je prý také dělil „na ty, se kterými mluví a se kterými ne“.

Králíček takové útoky odsoudil, nicméně tvrdí, že část tamních médií se přiklonila k „určitému politickému proudu.“ „Někteří novináři s jejich politickou angažovaností už nebyli tolik objektivní,“ říká. Konkrétní jména však uvést nechtěl.

I přesto by podle něj neměli být slovenští novináři někam vykazováni či by se jim nemělo zamezovat v komunikaci. „Myslím si, že je minimálně nějaká elementární slušnost odpovědět na otázku i ‚ne‘,“ soudí.

Slovenská vláda taktéž v uplynulých měsících připravovala návrh zákona, který by měl změnit chod tamního veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Podle novely by měl například skončit dosavadní šéf Ľuboš Machaj, pozici ředitele by měla volit přímo rada, nikoliv parlament, jako tomu bylo doposud.

„Je to posunem, který by nás měl znepokojovat,“ varovala v této souvislosti Pekarová Adamová. Skrze média se dá podle jejího mínění následně ovládat vývoj i v dalších oblastech – ať už v soudnictví, nebo v právním státě jako takovém. „Musím říct, že mě vývoj na Slovensku po posledních parlamentních volbách opravdu znepokojuje,“ řekla a poukázala na vysoký počet protivládních demonstrací.

Králíček si myslí, že by se projednávané mediální zákony na Slovensku nyní mohly změnit, zdůraznil však, že je třeba počkat na další vývoj.