Expert: Vyslání instruktorů NATO na Ukrajinu bez souhlasu Ruska je nebezpečné

Vyslání instruktorů NATO na Ukrajinu za účelem výcviku ukrajinských jednotek je »receptem na katastrofu«, pokud nebude předem koordinováno s Moskvou, neboť tím hrozí přímý konflikt s Ruskem, uvedl výzkumný pracovník washingtonského Quincy Institute for Responsible Statecraft Mark Episkopos na internetových stránkách Responsible Statecraft.

»Vyslání personálu NATO na Ukrajinu bez nějaké větší, výslovné dohody s Moskvou s vysokou pravděpodobností zatahuje státy NATO, včetně USA, do skutečné války s ruskými silami,« zdůraznil. Podle analytika může být Kreml velmi dobře otevřen nějakému formálnímu ujednání, které »stanoví demarkační linie na Ukrajině a sankcionuje přítomnost západního vojenského personálu v některých částech země«. Žádné takové návrhy však zatím nebyly předloženy, domnívá se Episkopos.

Jak expert poznamenává, vyslání instruktorů NATO na Ukrajinu »bez širší strategie pro ukončení« bojů by bylo »receptem na katastrofu« a »přiblížilo by NATO a Rusko na dosah otevřeného konfliktu«. Analytikův komentář přišel v reakci na zprávu předsedy sboru náčelníků štábů USA Charlese Browna, v níž generál uvedl, že Washington již nevylučuje vyslání instruktorů NATO na Ukrajinu za účelem výcviku ukrajinských ozbrojených sil, ale že se tak v dohledné době nestane.

Estonská premiérka Kaja Kallasová zase pro Financial Times uvedla, že otevřený konflikt mezi NATO a Ruskem nepřipadá v úvahu, i kdyby na Ukrajině zahynuli cvičící pracovníci zemí Severoatlantické aliance. Poukázala na to, že řada zemí NATO již vyslala své instruktory do bojových oblastí.

(cik)

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

  1. Tuhle vojnu vyhrajeme, těch pár atomových bomb, co na sebe válčící strany pošlou, to nebude velký problém.

    Ti co mají protiatomové kryty to přežijí a budou si moci ještě týden či dva krásně užívat v krytu bez vysílání televize, bez informací o chystaných zákazech a nařízeních Evropské komise kvůli ochraně přírody.

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy