Chleba je oproti roku 2014 dvakrát dražší. Češi jeho spotřebu i proto postupně redukují a nahrazují jej alternativami

Nakrojený bochník chleba se třemi samostatnými krajíci leží na dřevěném prkénku kwanchai.c / Shutterstock.com

Pokud se řadíte mezi milovníky pečiva, tak jistě pozorujete, jak výrazně v posledních letech zdražuje klasický kmínový chléb. Podle dat Českého statistického úřadu vyšel jeden kilogram této oblíbené suroviny v lednu roku 2024 průměrně na 42,9 koruny. Ještě před deseti lety však byla cena skoro o 20 korun nižší a zákazník měl možnost chléb pořídit jen za 23,1 koruny.

Přečtěte si také

Vše, co by měl každý správný Čech vědět o pivu: Od historie po neobvyklé příchutě

Spotřeba chleba v Česku neustále klesá

I kvůli vyšší ceně postupně spotřeba chleba v České republice klesá. Český statistický úřad v minulosti třeba spočítal, že v roce 2021 spořádal každý Čech v průměru o 3,4 kilogramu tohoto pečiva méně než v roce 2011. Z toho plyne, že Češi zhruba od roku 2020 oproti klasickému chlebu raději vyhledávají levnější alternativy.

I přes pokles spotřeby se však skoro žádný Čech nedokáže bez klasického konzumního chleba plně obejít, a proto se často řeší, co za tak prudkým zdražením v posledních letech vlastně stojí. Není možné očekávat, že by se cena chleba v dalších letech vrátila zpět na úroveň z roku 2014.

Pekaři věří v nastartování prodejů

Pekaři však doufají, že v poměrně blízké době se v Česku opět nastartuje spotřeba i dražších chlebů, které byly v Česku stále populárnější před vypuknutím pandemie nemoci covid-19. Kvůli masivnímu zdražování však řada Čechů snížila poptávku po tomto luxusnějším pečivu, a naopak přešla na cenově dostupnější druhy. Nárůstu spotřeby mají pomoci také marketingové kanály, díky kterým chtějí mnozí pekaři své prodeje klasických i luxusnějších chlebů co nejdříve zvýšit.

Proč se zdražuje?

Cena pečiva se v praxi odvíjí zejména od tří základních faktorů. Tím prvním je cena lidské práce i technologií. Zejména pracovní síla je však v Česku stále dražší, a to mimo jiné i kvůli dlouhodobě velmi nízké míře nezaměstnanosti, která podniky nutí do svádění náročných konkurenčních soubojů právě skrze nabízené mzdy.

Nakrojený chléb, krajíc namazaný máslem Dariia Belkina / Shutterstock.com

Energie šly výrazně nahoru

Další aspekt souvisí s cenami energií. I ty jsou ale oproti předešlým létům nyní dražší, což se do cenové politiky pekařů jasně propsalo. I kvůli válce na Ukrajině se ceny mnoha energetických komodit v předchozích letech značně zvýšily a pekárnám během tohoto válečného období již téměř zcela skončily vyjednané fixace, a i proto se cena také klasického konzumního chleba o tolik zvýšila.

Co ovlivňuje ceny pšenice?

Posledním faktorem je také sklizeň pšenice, kterou je vždy dopředu těžké odhadnout. Zemědělci totiž spoléhají na počasí, které do velké míry vždy určuje, jak úspěšná daná sezóna zrovna bude. Pokud se podaří sklidit pšenice hodně, cena i chleba má tendenci kvůli přebytečné nabídce klesat. V posledních letech ale byla velmi úspěšná sklizeň spíše výjimečná, což se do vysoké ceny chleba rovněž propsalo.

Bývá chleba v letácích?

„Klasický kmínový chléb se v letákových akcích příliš nevyskytuje, pokud už na něj zákazníci v obchodech za akční cenu narazí, zaplatí nejčastěji částku kolem 35 Kč za 1 kilogram. Běžná cena kmínového chleba se aktuálně pohybuje okolo hodnoty 44 Kč za kilo,“ uvedla Monika Kopčilová, produktová specialistka Kupi.

Zdroje: Kupi, Český statistický úřad