Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Neapolí otřáslo zemětřesení. Bylo nejsilnější za posledních 40 let

ilustrační snímek foto: Profimedia.cz

Okolím jihoitalské Neapole v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP nejsilnější za posledních 40 let. Nejmohutnější z otřesů kolem 20:10 měl sílu 4,4, uvedl Národní ústav geofyziky a vulkanologie (INGV). Během noci lze podle ústavu očekávat další otřesy.
  7:52

Epicentrem byla Flegrejská pole, otřesy byly zřetelně cítit nejen v jejich okolí, ale také v Neapoli a tamním přístavu. Dosud nebyly zjištěny žádné oběti ani větší škody. Podle hasičů obyvatelé oblasti hlásili praskliny v domech a padající části fasád. Na místě jsou záchranné složky, které situaci prověřují.

Zhruba 20 otřesů část lidí vyděsilo, vybíhali na ulici. Někteří se odmítali vrátit do svých domovů a byli připraveni strávit noc v autech. Úřady zřídily krizová střediska, v obci Pozzuoli zůstanou dnes zavřené školy. V obchodech popadalo zboží z regálů, lahve a krabičky se válely po zemi, je vidět na videu zpravodajského serveru La Repubblica.

Sopka Flegrejská pole (Campi Flegrei) u Neapole vybuchla naposledy v roce 1538. Její kráter o průměru 13 kilometrů je velkou atrakcí pro turisty, stejně jako nedaleký Vesuv, jehož erupce před dvěma tisíciletími zničila antické město Pompeje a zabila tisíce lidí.

Tato oblast s vysokou vulkanickou aktivitou v jihoitalské Kampánii je již delší dobu postihována mnoha malými zemětřeseními. Již jedenáct let platí v této oblasti žlutá výstraha, která vyzývá k opatrnosti. V posledních měsících jsou otřesy silnější, velká erupce se ale nečeká, píše DPA. Naposledy loni v září tam zažili zemětřesení o síle 4,2.

Autoři: ,