Tablety a mobily si vybírají na zraku dětí svou daň. Experti popsali varovné signály i prevenci

Přibývá krátkozrakých dětí.

Děti kvůli mobilům a PC hůře vidí

Za posledních deset let přibylo 30 procent dětí s krátkozrakostí. Mezi hlavní viníky toho, že děti špatně vidí na dálku, patří dlouhé sledování obrazovek – televizí, tabletů i mobilních telefonů. Experti oslovení CNN Prima NEWS proto radí nepodceňovat preventivní prohlídky. Nejlepší prevencí krátkozrakosti u dětí je podle odborníků pobyt venku na přirozeném denním světle.

I když je dědičnost u krátkozrakosti klíčová, alarmující nárůst případů u dětí v posledních letech naznačuje, že nadměrné používání displejů hraje v tomto trendu významnou roli. „Nejčastěji je to takzvaná školní krátkozrakost. Jednak děti, které začínají delší dobu psát, potřebují dobře vidět na tabuli a zároveň dostávají své první mobily a laptopy,“ uvedla pro CNN Prima NEWS zástupkyně primáře oční kliniky NeoVize Jana Mikšová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Povinná návštěva psychologa kvůli „zbrojáku“? Netřeba, vzkazují praktici. Mají však podmínky

Mezi varovné signály patří mhouření očí, stoupání si přímo před televizi, ale i chyby ve škole při opisování z tabule. Primárním řešením jsou u dětí do patnácti let brýle.

Aby se děti nestyděly za svůj obrýlený vzhled, měli by jim rodiče podle odborníků nechat při výběru svobodnou vůli. „Nejmenším dětem se nabízejí třeba silikonové nebo ohebné obruby. Ty jsou prevencí nějakého zranění. Potom od nějakého druhého stupně to mohou být modernější brýle,“ řekla oční lékařka Eva Jerhotová.

„Nejčastější chybou, kterou vidíme, jsou velmi úzké brýle, nebo brýle, které sedí nízko na nosu. Děti se pak dívají mimo dioptrie do dálky a v tu chvíli už neplní tu léčebnou funkci,“ popsal optometrista David Jelínek.

Nejlepší prevencí krátkozrakosti u dětí je podle odborníků pobyt venku na přirozeném denním světle, a to alespoň tři hodiny denně. Zanedbávat by se neměly ani preventivní prohlídky u pediatra, který v případě problému pošle pacienta k očnímu lékaři.

Tagy: