ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

  • 120
Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině. Okupační úřady se tak dostanou k cenným nemovitostem v lukrativních oblastech, píše ruský nezávislý list Novaja gazeta Europe.

Nikolaj z malého doněckého města Dokučajevsk bojuje na ruské straně už více než dva roky. Krátce před odchodem na frontu mu zemřela matka, po níž zdědil byt. Tam se však dva roky neukázal a úřady teď Nikolajovi daly 30 dní na dostavení se na úřad s příslušnými dokumenty. Majitel bytu mluví o velkém štěstí, že jednomu sousedovi se podařilo zavolat mu na frontu, kde často nefungují telefony ani internet, a zprávu o hrozícím znárodnění mu předal.

Ruiny v Mariupolu jsou skvělá investice, radí realiťáci Rusům v novém filmu

Rusko již tři roky znárodňuje „opuštěné“ byty na okupovaných územích Ukrajiny, tvrdí list. Pokud se jejich oprávnění majitelé nemohou do měsíce dostavit do oblastí v těsné blízkosti bojů, stát byty zabaví. Úřady sice slibují, že zabaví jen roky opuštěné nemovitosti, ve skutečnosti se ale podle listu Novaja gazeta Europe téměř 80 procent „nemovitostí bez majitele“ nachází v městech nedávno obsazených ruskými jednotkami a v nejatraktivnějších oblastech.

„Naprosto každý v našem domě ví, čí je to byt a že jeho majitel je nyní ve válce. Mých sousedů ani mého bratra se ale nikdo neptal,“ říká Nikolaj s tím, že od roku 2014 se mnoho lidí odstěhovalo či zemřelo a práce úřadů je proto podle něj potřebná. „Spousta chlapů je tam (na frontě) už dva roky bez komunikace a bez internetu. Nemají možnost vyřídit papíry a může se stát, že se člověk vrátí domů a jeho domov je pryč,“ dodává Nikolaj.

Emigrovali, zemřeli nebo bojují

Jevgenij Solncev ze separatistické Doněcké lidové republiky (DNR) uvedl, že během válečných let se jen v DNR objevilo na 30 tisíc nemovitostí bez majitele. Ti emigrovali, zemřeli nebo odešli na frontu.

Podle propočtů Nové gazety Europe úředníci okupační správy na začátku války nalézali v průměru 235 „opuštěných“ domů měsíčně. Teď jich na seznam ke znárodnění zařadí zhruba 1500 za měsíc a celkový počet novináři odhadují na 13 300. V počtu bytů, kterým hrozí znárodnění, vedou Mariupol, Melitopol a Svatovo – města zabraná ruskými jednotkami na jaře 2022.

O zařazení na seznam nemovitostí k vyvlastnění rozhodují úředníci, kteří objekty hledají sami i na základě udání obyvatel. Alisa z Horlivky v ukrajinské doněcké oblasti ale poznamenává, že na seznamu jsou jen domy v centrech měst nebo na významných ulicích. Souhlasí s ní i Světlana, která rovněž žije v Horlivce. V její ulici jsou tři z pěti domů opuštěné, ale na seznamu se neobjevily.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video