Kanada má problém. Těla zesnulých zůstávají ladem

zprávy

Některé kanadské provincie zaznamenaly v posledních letech nárůst počtu nevyzvednutých těl, přičemž příbuzní stále častěji uvádějí náklady na pohřeb jako důvod, proč nevyzvedávají ostatky svých blízkých.

Kanada má problém. Těla zesnulých zůstávají ladem
Ilustračí foto
21. května 2024 - 07:22

V Kanadě zůstávají těla zesnulých nevyzvednutá, protože náklady na pohřby jsou nedostupné.
Tento fenomén přiměl alespoň jednu provincii k vybudování nové skladovací jednotky. Počet žádostí o finanční pomoc na pohřeb se prudce zvýšil. Celkové náklady na pohřeb v Kanadě na horním konci cenového spektra vzrostly na zhruba 8 800 dolarů z přibližně 6 000 dolarů v roce 1998, podle odhadů oborové asociace, uvedla agentura Reuters.

V Ontariu, nejlidnatější provincii Kanady, se počet nevyzvednutých těl zvýšil z 242 v roce 2013 na 1 183 v roce 2023, uvedl hlavní koroner provincie Dirk Huyer. Ve většině těchto případů byli příbuzní identifikováni, ale z různých důvodů nebyli schopni tělo vyzvednout, přičemž nejčastějším důvodem byly finance. Podíl finančních důvodů na celkovém počtu nevyzvednutých těl vzrostl z 20 % v roce 2022 na 24 % v roce 2023.

„Je to znepokojující, protože jde o člověka, který zemřel a není zde nikdo – rodina, přátelé nebo jiní – kdo by mohl poskytnout pokyny nebo plány pro danou osobu po její smrti,“ řekl Huyer. 

Oficiálně je v Ontariu tělo považováno za nevyzvednuté po 24 hodinách. Zaměstnanci koronerova úřadu však mohou týdny hledat příbuzné. Pokud příbuzní potvrdí, že nejsou schopni tělo vyzvednout, místní obec spolupracuje s pohřebním ústavem na zajištění jednoduchého pohřbu. Mezitím je tělo uchováváno v márnici nebo v teplotně kontrolovaném skladovacím zařízení, uvedl kanadský portál CP24.



„Vždy existovaly rodiny, které potřebovaly dodatečnou pomoc. Nikdy jsem ale neviděl takový počet nevyzvednutých těl, jaký existuje nyní,“ řekl Allan Cole, majitel torontského pohřebního ústavu MacKinnon and Bowes.

V Quebecu se počet nevyzvednutých těl zvýšil z 66 v roce 2013 na 183 v roce 2023. V Albertě se počet těl, pro která nebylo možné nalézt příbuzné, aby je vyzvedli, zvýšil z 80 v roce 2016 na 200 v roce 2023. Historicky v Zdravotním vědeckém centru v St. John's, Newfoundland a Labrador, nebylo zaznamenáno dostatečné množství nevyzvednutých těl, které by vyžadovalo dlouhodobé skladování, uvedl mluvčí Newfoundland Health Services pro Reuters. Nyní, po rozruchu ohledně nevyzvednutých těl uchovávaných v mrazácích mimo nemocnici, provincie staví stálé skladovací zařízení pro uchovávání těl.

„Lidé nevyzvedávali těla, protože si uvědomili, že si nemohou dovolit je pohřbít,“ řekl Jim Dinn, vůdce opoziční Nové demokratické strany provincie. „Nejde o stavbu většího skladovacího zařízení: Jde o řešení základní příčiny hromadění těl a odstranění překážek, aby lidé mohli mít důstojný pohřeb,“ dodal DInn.

Místo je důležité: Jednohrob pro dospělého u Mount Pleasant Group stojí průměrně 2 800 dolarů, ale cena v centru Toronta byla k 1. dubnu 34 000 dolarů, podle webových stránek poskytovatele pohřebních služeb v oblasti Velkého Toronta. Cena nezahrnuje otevření a uzavření hrobu, pohřeb, náhrobek, daně a další položky. Pohřeb může stát od 2 000 do 12 000 dolarů, řekl prezident Asociace pohřebních služeb Kanady Jeff Weafer, ve srovnání s přibližně 1 800 až 8 000 dolary v roce 1998.

Psali jsme:

Počet sbírek na památku na crowdfundingové stránce GoFundMe vzrostl na 10 257 v roce 2023 z 36 v roce 2013, uvedl mluvčí webu. Vládní podpora pohřbů nedrží krok s rostoucími náklady na pohřby, uvedli obhájci. Federální vláda v dubnovém rozpočtu oznámila navýšení příspěvku na pohřeb v rámci Kanadského penzijního plánu o 2 500 dolarů na celkových 5 000 dolarů.

„Ztráta životního partnera nebo manžela je pro seniory devastující. Může to být také obrovská finanční zátěž po celý život tvrdé práce,“ napsala Katherine Cuplinskas, tisková tajemnice ministryně financí Chrystie Freeland.

„Proto posilujeme Kanadský penzijní plán, abychom poskytli navýšení pohřebního příspěvku.“ To však nestačí, řekl Weafer.

„To není důstojný konec pro Kanaďany,“ řekl Weafer.

„Důvod, proč zemřelí zůstávají nevyzvednutí jejich rodinami, jsou otázky dostupnosti,“ dodal ředitel Asociace pohřební služby Kanady Jeff Weafer.

(jar, cp24.com, repro: global news)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?