Stisknutím "Enter" přejdete na obsah
Zdroj: Hnutí SPD

Tomio Okamura težce přestřelil

Když někdo chce používat cizí termity, je dobré si alespoň o významu cizích slov, která chci vyslovit, něco nastudovat.

S tím si ovšem předseda hnutí SPD moc hlavu neláme. Na jednu stranu, proč by to dělal. Velmi dobře si je zřejmě vědom, že silná slova, ačkoli o jejich významu nemá evidentně ani páru, velmi dobře rezonují u jeho příznivců. A tak jsme svědky toho, jak Tomio Okamura zcela bez okolků vypouští do éteru slova jako nacisté, fašismus a pogromy.

Občas si říkám, a často o tom také píši, že naše politická kultura už musí být sakra na onom pomyslném dně. Jenže neuplyne ani týden, aby mě nějaký politik nepřesvědčil o tom, že ode dna jsme ještě stále daleko. Jistým mementem pro nás může být situace na Slovensku, kde dosažení politického dna skončilo atentátem na předsedu slovenské vlády. Jen ovšem nevím jestli je dobré čekat na podobnou událost, aby se politici jako je právě Okamura konečně chytili za nos a přestali s nenávistnou rétorikou.

Pogromy jsou násilné a často státem podporované útoky na konkrétní etnické nebo náboženské skupiny, nejčastěji na Židy, které byly prováděny zejména v Rusku a východní Evropě v 19. a na počátku 20. století. Tyto útoky zahrnovaly rabování, ničení majetku, fyzické napadení a vraždění členů cílené skupiny.

Ta má za důsledek jen jedno jediné. Rozeštvává společnost a vnáší do ní špatnou náladu. Nebo když už má někdo potřebu tvářit se jako oběť všeho zlého, není hned potřeba volit slova, která jsou při nejmenším nevhodná.

Absolutně totiž nerozumím myšlenkovým pochodům Tomia Okamury, který má, promiňte mi ten výraz, tu drzost ohánět se slovním útvarem jako jsou pogromy. Ty mají být údajně vykonávány na členech hnutí SPD. To myslí vážně?

Má snad Okamura pocit, že někdo chce členy jeho strany vraždit?

Na jednu stranu rozumím tomu, že jediným účelem, proč podobná silná slova předseda hnutí používá, ale absolutně pro ně nemám pochopení. Jednoduše existují slova, která by se měla vyslovovat se skutečně důkladnou rozvahou a ne je jen tak vypouštět do společnosti.

Jsem rád, že se proti tomu okamžitě ohradil Předseda středočeské ODS Jan Skopeček a Tomia Okamuru upozornil na nevhodnost zvolené rétoriky. Na škodu ovšem je, že takovému chování neučinila přítrž moderátorka Terezie Tománková. Ono by vůbec nebylo na škodu, kdyby se přestal dávat politikům typu Okamura přílišný mediální prostor, který jej zneužívají ve svůj prospěch., aniž by tím sdělili veřejnosti něco důležitého nebo významného.

A když už k tomu dojde, doporučil bych Okamurovi, aby si alespoň nastudoval to, o čem chce mluvit. Bude to prospěšné pro nás všechny.

Zdroj: CNN Prima News – Partie Terezy Tománkové a sociální síť X

Komentáře: 9

  1. Stanislav Hrouzek mladší Stanislav Hrouzek mladší 22. 5. 2024

    Okamurovi náckové dlouhodobě rozeštvávají společnost křivými manipulacemi…

    • Zdeněk Zdeněk 29. 5. 2024

      Není to soudruh Fiala který lže jako když jeho domovské Rudé Právo tiskne. Tohle asi nepochopíte. Chybí Vám intelekt.

  2. Jiří Dolanský Jiří Dolanský 22. 5. 2024

    A lidé v redakci by měli více kontrolovat články. Je celkem komické když článek, komentující něčí vyjadřování, začíná chybou v podobě záměny slov přes autocorrect.

    • Martin Skácel Martin Skácel Autor | 23. 5. 2024

      Dobrý den. Slovo „termity“ bylo použito zcela záměrně. Je používáno v případě, když někdo nezná význam cizího slova a přesto jej použije.

  3. Jan Jirka Jan Jirka 22. 5. 2024

    Jen velmi krátce a pouze dva postřehy…
    1 když mohou novináři běžně klasifikovat příznivce SPD jako nacisty,nevidím důvod,proč se pozastavovat u páně Okamurova slovníku,když zmiňuje pogromy
    2 skutečné dno naší politiky dlouhodobě předvádí nechvalně známý Řeporyjský starosta Novotný. S trochou snahy by bylo možné najít i jiné představitele naší politické, ale i umělecké scény, Novotný je však v tomto oboru jednička.

  4. Iveta Markusová Iveta Markusová 22. 5. 2024

    ..to by mě fakt zajímalo, proč používá cizí mravence, to nemá svoje?! (Korektor má dovolenou…asi)

    • Lubor Lubor 29. 5. 2024

      Pan „redaktor“ (který má mimochodem sám problém s gramatikou a sémantikou), tak se trapně pouze snažil zavtipkovat starým vtipem, který v plné podobě zní:
      „Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v dobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tváří jako suvenýr, ale vrátí se mu to jako buzerant.“

      Když ovšem použije jen jednu větu, tak to ztrácí jak vtip, tak i smysl a vypadá to pouze jen jako překlep – což skutečně v kontextu zní ještě víc směšně, než celý článek.

      Mimochodem – už hned první komentář pod tímto žvástem ukazuje, jak se vyjadřují primitivové proti panu Okamurovi. To je ale nejspíš zcela v pořádku, když někdo bez jakýchkoliv důkazů o SPD nebo jejich příznivcích pronáší slova jako nacisté, fašisté apod.

      Řekne-li to pan Okamura, tak se negramotní hateři typu martina skácela mohou zbláznit.

  5. Zdeněk Zdeněk 29. 5. 2024

    Znám několik politiků hlavně z ODS kteří púoužívají cizí slova a nevědí co znamenají v překladu.

  6. Zdeněk Zdeněk 29. 5. 2024

    Oprava. používají.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mission News Theme od Compete Themes.