Sociální sítě
Nahoru

V Rijádu vznikne největší klimatizovaná zahrada světa

Když se řekne krása města, mnohým nám na mysl přijdou mrakodrapy a moderní architektura. Ale co když pravá krása tkví v zeleni, která probouzí každý kout k životu? Právě takovým projektem, který překračuje běžná očekávání urbanismu, je nový skvost Saúdské Arábie – Královské mezinárodní zahrady krále Abdalláha, rozkládající se na okraji pouště Tuwaiq nedaleko Rijádu.

Tyto zahrady nejsou jen obyčejným parkem. Představují největší klimatizované zahrady na světě, což je titul, který nemohou pro sebe nárokovat ani renomované Singapurské botanické zahrady. Ale to je teprve začátek. Zahrady nabízejí návštěvníkům cestu časem, kde mohou obdivovat flóru z období jury, křídy, devonu, karbonu, kenozoika a paleobotaniky. Je to jako otevřít živou knihu historie Země.

Vzdělávání a inspirace jdou v Královských zahradách ruku v ruce. Paleobotanické zahrady, které jsou součástí komplexu, poukazují na důležitost našich rozhodnutí a jejich dlouhodobý dopad na planetu. A pro milovníky poklidnější atmosféry je tu Motýlí zahrada, kde můžete v klidu pozorovat lehký tanec křídel.

Projekt zdůrazňuje závazek Saúdské Arábie k udržitelnosti. Všechny zdroje energie použité v zahradách pochází z obnovitelných zdrojů, jako je solární energie, a voda je recyklována díky sofistikovanému systému, což ukazuje na pevné odhodlání království chránit přírodní prostředí.

Od podzimu 2025 se očekává, že tyto zahrady přilákají více než tři miliony návštěvníků ročně, a to jak z místních oblastí, tak z celého světa. Královské mezinárodní zahrady krále Abdalláha nejsou jen místem odpočinku, ale symbolikou nové éry, kde příroda a pokrok jdou ruku v ruce. Tak neváhejte a přidejte tento zelený zázrak na svůj seznam míst, která musíte vidět!

Více z rubriky Zahraniční reality

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.