Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RB OSN zamítla ruský návrh na zákaz jaderných zbraní ve vesmíru

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Pro návrh hlasovalo sedm členů Rady bezpečnosti OSN, stejný počet byl proti a jedna země se zdržela hlasování. Ke schválení bylo potřeba alespoň devět hlasů v 15-členné radě, připomíná Reuters.

Rusko předložilo návrh na začátku května. Požadovalo, aby všechny země vyvíjely úsilí k zabránění nasazení, hrozbě či použití zbraní ve vesmíru a to "navždy".

RB OSN 24. dubna zablokovala podobný návrh předložený USA a Japonskem, když jej vetovalo Rusko a Čína se hlasování zdržela. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja tehdy Radě bezpečnosti řekl, že návrh by měl zahrnovat všechny druhy zbraní a oznámil, že Rusko plánuje předložit novou rezoluci.

Vetovaná rezoluce předložená USA a Japonskem se zaměřovala pouze na zbraně hromadného ničení. Pokud by byla schválena, návrh by vyzval všechny země světa, aby je nevyvíjely ani neumísťovaly ve vesmíru, jak to zakazuje mezinárodní smlouva z roku 1967, kterou ratifikovaly i USA a Rusko, a aby souhlasily s ověřováním plnění dohody.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová po hlasování 24. dubna připomněla, že ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Moskva nemá v úmyslu umístit jaderné zbraně ve vesmíru. Podle jejích slov však vetování návrhu Ruskem vyvolává otázky, co by ruská vláda mohla skrývat. 

Putin reagoval na oznámení Bílého domu v únoru, že Rusko má schopnost vyvíjet vesmírnou jadernou zbraň, jejíž elektromagnetické záření by v případě výbuchu mohlo poškodit rozsáhlé sítě družic.

Původní rezoluci předložily Spojené státy 18. března poté, co Bílý dům uvedl, že Rusko má schopnost vyvíjet vesmírnou jadernou zbraň, která by mohla v případě výbuchu poškodit družice na oběžné dráze. Thomasová-Greenfieldová zdůraznila, že taková událost by mohla zničit tisíce družic po celém světě a vážně narušit mnoho životně důležitých služeb, na nichž jsme všichni závislí.

Družice se staly klíčovými aktivy ve vojenských operacích, jako je komunikace a navigace, což je patrné například z konfliktu na Ukrajině, kde se drony řízené pomocí družic staly součástí bojových operací. Smlouva z roku 1967 zakazuje jakékoli umístění zbraní hromadného ničení ve vesmíru nebo na oběžné dráze Země. 

Témata:  OSN vesmir

Aktuálně se děje

2. června 2024 16:06

Rusové v Praze napadli dobrovolníky u stánku na pomoc Ukrajině + VIDEO

V sobotu došlo na Staroměstském náměstí v Praze k incidentu mezi dobrovolníky sbírajícími peníze pro Ukrajinu a ruskými mluvícími cizinci u stánku. Situaci zkoumá policie, uvedl jako první web novinky.cz.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy