Raísího tělo putuje Íránem, volby se uskuteční v červnu

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o kandidaturu začne 30. května, rozhodli vedoucí představitelé moci v Teheránu a informovala státní agentura IRNA. Obyvatelé města Tabríz mohou v úterý jako první vzdát hold prezidentu Ebráhímu Raísímu, který zemřel při nehodě vrtulníku.

Raísí zemřel po nedělní nehodě vrtulníku, při které zahynulo celkem devět lidí, včetně ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí výkonem prezidentské funkce dočasně pověřil dosavadního viceprezidenta Mohammada Mochbara. Ten měl maximálně padesát dní na uspořádání prezidentských voleb.

Íránci mohou uctít Raísího památku po dobu několika dní, jeho tělo poputuje napříč zemí. V úterý mají první možnost obyvatelé města Tabríz, které je správním střediskem íránské provincie Východní Ázerbájdžán, píše agentura AFP. Vrtulník se zřítil nedaleko Tabrízu, těla obětí tam byla po havárii převezena.

Ještě během úterý bude Raísího tělo převezeno do města Kom ve stejnojmenné provincii na jihu Íránu. Kom je považován za centrum šíitského islámu a významné poutní místo. Raísí v Komu vystudoval náboženský seminář.

Večer by pak mělo tělo prezidenta dorazit do Teheránu, kde ve středu ráno začne smuteční procesí. Ve čtvrtek večer bude Raísí pohřben ve svém rodném a druhém největším městě v zemi Mašhad na severozápadě Íránu.

Žádost Íránu o pomoc Washington odmítl

Raísí a Amírabdolláhján společně s dalšími sedmi lidmi zahynuli při nedělní nehodě vrtulníku v hornaté oblasti na severozápadě země nedaleko ázerbájdžánských hranic. Přesouvali se ze slavnostního otevření přehrady s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. V místech byl silný déšť, mlha a vítr.

O pomoc s pátráním po helikoptéře Teherán požádal i Spojené státy, Washington ale nevyhověl. Bílý dům vyjádřil Íránu soustrast, upozornil ale na to, že Ebráhím Raísí stál za řadou zločinů v minulosti i za současné vlády.

„Prezident Raísí byl zodpovědný za otřesný stav lidských práv ve své vlastní zemi. Například jde o zatýkání a fyzické násilí proti stovkám demonstrantů. Samozřejmě byl zodpovědný za podporu, kterou Írán poskytl teroristickým sítím v celém regionu, bez pochyby to byl muž, který měl na rukou hodně krve,“ zdůraznil mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Utahování šroubů nepoleví, míní politický geograf

Íránský režim nyní bude připravovat nové volby a vybírat správného kandidáta, jenž bude mít dostatečnou podporu, která se odrazí třeba i ve volební účasti, přibližuje politický geograf Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Libor Jelen.

Prezident má v íránském systému roli nejviditelnější, ale významnějším představitelem režimu je duchovní vůdce, který i nepřímo vybírá kandidáty na prezidenta či poslance. „Prezident sice je výkonná funkce, má podobné pravomoci jako v jiných prezidentských systémech, ale nad ním stojí jakási vyšší moc,“ vysvětlil Jelen.

Politický geograf Jelen k rozložení moci v Íránu (zdroj: ČT24)

Dodal, že Raísí i jeho předchůdci vždy byli loajální systému, ale někdy zastávali mírnější a reformní pozice, čímž představovali alternativu k tvrdému režimu. Raísí reprezentoval právě silně konzervativní proud, podotkl politický geograf.

Skutečná opozice v Íránu v podstatě neexistuje. Dříve ji Teherán částečně toleroval, v posledních parlamentních volbách už ale byla vyškrtnuta i zmiňovaná vnitřní opozice, tedy mírnější stoupenci režimu. „Opozice režimu je v zahraničí, ta vnitřní je dlouhodobě stíhána,“ shrnul Jelen s tím, že teheránský režim stále více utahuje šrouby. Očekává, že to bude pokračovat i po nadcházejících volbách.