Julian Assange se může odvolat proti vydání do USA, rozhodl britský soud

Britské soudy přiznaly zakladateli Wikileaks, kterého chtějí Spojené státy postavit před soud za rozsáhlý únik dokumentů, možnost dalšího odvolání.

Julian Assange dostal povolení podat nové odvolání proti svému vydání do USA kvůli obvinění z vyzrazení vojenských tajemství a bude moci zpochybnit ujištění amerických představitelů o tom, jak bude probíhat soudní proces.

Toto slyšení bylo klíčové po pěti letech právní bitvy, která se pro příznivce 52letého Australana stala symbolem boje za svobodu informací. Julian Assange, který byl podle svých blízkých značně zesláblý, se jednání u Královského soudu v Londýně nezúčastnil „ze zdravotních důvodů“.

Právní vítězství zakladatele WikiLeaks oslavovaly desítky jeho příznivců, kteří se shromáždili před soudem v britské metropoli.

Rozsudek však nesplňuje to, co Assangeovi příznivci požadují již několik let: jeho okamžité a bezpodmínečné propuštění, upozornil novinář Thomas Fazi.

Stojí za to připomenout, že Assange je již více než pět let držen bez soudu v přísně střežené věznici Belmarsh a podle zprávy OSN je „dlouhodobě psychicky mučen“, přestože je podle britských zákonů technicky nevinný. Předtím strávil sedm let v samovyloučení na ekvádorském velvyslanectví v Londýně, aby se vyhnul vydání do Ameriky, kde měl dobrý důvod se domnívat, že se mu nedostane spravedlivého procesu – obava, kterou následné události potvrdily jako oprávněnou.

Assange je již 14 let vystaven neúprosnému právnímu pronásledování ze strany nejmocnějších vlád světa, především USA a Spojeného království. Tyto státní orgány, včetně jejich soudních složek, se ve své snaze Assange zničit (včetně „proaktivní manipulace s důkazy“) neštítí porušovat základní zásady spravedlivého procesu.

Za co je Assange trestán, je každému zřejmé: odhalil zločiny spáchané na nejvyšší úrovni amerického státu, včetně válečných zločinů, masakrů civilistů, mučení, nezákonného „vydávání“, programů masového sledování, politických skandálů, nátlaku na zahraniční vlády a rozsáhlé korupce. USA to nemohou nechat bez trestu – v neposlední řadě proto, aby se žádný další novinář neodvážil jít v jeho stopách.

Datum dalšího slyšení zatím nebylo stanoveno.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.