Ve Vietnamu budou poslanci znovu volit třetího prezidenta za tři roky

Protikorupční kampaň vedla k další  březnové rezignaci prezidenta Vo Van Thuonga. Jméno stranického kandidáta bylo oznámeno v sobotu.

Podle informací státních vietnamských médií by se novým prezidentem země měl stát dosavadní ministr veřejné bezpečnosti Tom Lam. Ve funkci ministra působil ve vietnamské vládě od roku 2016. Uvádí se také, že Lam je považován za zastánce tvrdé linie ve vztahu k lidským právům v zemi.

Nové prezidentské volby se budou konat poté, co v březnu z funkce odstoupil prezident Vo Van Thuong. Jedná se o druhého prezidenta země během uplynulých dvou let, který musel rezignovat v souvislosti s obviněními z korupce. Thuong přitom při nástupu do funkce sliboval boj proti korupci. Jako politik byl blízký současnému  generálnímu tajemníkovi Komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Trongovi, který má nejmocnější funkci v zemi. Trong je také označován za strůjce současného protikorupčního tažení v zemi. Thuongův předchůdce Nguyễn Xuân Phúc rezignoval v lednu 2023 po dvou letech v úřadě prezidenta.

Právě toto antikorupční tažení ve Vietnamu už vedlo k propuštění několika vysoce postavených politiků a k odsouzení předních podnikatelů za podvody a za korupci.

Média dále uvedla, že  61letý Tran Thanh Man byl jmenován novým předsedou vietnamského Národního shromáždění a stal se tak jedním ze čtyř nejmocnějších vietnamských představitelů. Vystřídá dalšího politika, který odstoupil z důvodů “porušování předpisů a nedostatků.”

V dubnu letošního soud ve Vietnamu odsoudil k trestu smrti realitní magnátku Truong My Lan za její roli v případu finančního podvodu ve výši 12,5 miliardy dolarů, který je největším v historii země. Její Lana v říjnu 2022 patřilo k nejvýznamnějším v rámci  protikorupčního tažení, které začalo v roce 2016 a od roku 2022 nabírá na obrátkách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.