Máte také v oknech sítě?

Sítě do oken proti hmyzu sice nejsou žádný krásný doplněk exteriéru vašeho bydlení, ale perfektně funkční opatření, které si majitelé nesmírně pochvalují. I když sítě mohou vypadat velmi čište a jako nové poměrně dlouho, čištění by mělo být běžnou součástí péče a provádět byste jej měli dvakrát ročně.

Nicméně záleží také na tom, jak se sítěmi zacházíte, ale také na tom, jak znečištěné je ovzduší v místě vašeho bydliště. Jak na čištění sítí?

Jsou vaše okenní sítě v žalostném stavu? Poškozenou síťovinu můžete vyměnit podle tohoto návodu z YouTube kanálu SOLAR-TECHNIK s.r.o.

Zdroj: Youtube

Jak často sítě do oken čistit?

Čištění sítí není nijak náročné a jak už bylo řečeno, mělo by se provádět dvakrát do roka. V případě, že na zimu sítě sundáváte a máte uskladněné, pak patrně úplně postačí vyčistit je před uskladněním.

Nepoužívejte příliš horkou vodu ani agresivní čistící prostředky. Pomohly by vám jednorázově, ale také mohou materiály poškodit. To se odrazí nejen na zkrácení celkové životnosti, ale také na zhoršení čištění v budoucnosti.

Používejte proto jen vlažnou vodu, měkký kartáč a obyčejné ředěné saponáty na mytí nádobí nebo tekuté mýdlo. Síť držte vždy za rám a vyhýbejte se poškozeným místům síťoviny či posunutých ok, což bývá následek neohleduplného čištění, častých doteků rukou či šplhání koček po oknech.

Jak čistit sítě na okna?

Se sítěmi se nejlépe pracuje venku na zahradě. Pokud ale nemáte takové prostory a musíte sítě čistit v bytě, odeberte se s nimi na balkón nebo hned do vany. První část čištění bude suchá.

Vysavačem na malý výkon očistěte celý rám, a pak také celou plochu sítě. Obyčejně na ní není nic víc než usazený prach. Proto také vezměte měkký kartáč, celou síť jemně okartáčujte a znovu vysajte.

Jestliže máte sítě velmi nové, patrně bude možné už zde zastavit a vrátit je do oken. U starších sítí a takových, které bývají v oknech v kuchyni nebo v kuřáckých bytech, je nutné přistoupit i k mokrému čištění, protože takové sítě jsou i mastné a léty může materiál mírně měnit strukturu a stát se poréznějším.

Rámy se sítěmi přeneste do koupelny a za použití jemného mycího prostředku nebo saponátu a měkkého kartáče očistěte celou síťovinu i rám. Mycí prostředek nechte krátce působit, a pak opláchněte vlažnou vodou.

Po mokrém čištění je nutné nechat sítě dobře uschnout, jinak se na ně okamžitě nalepí prach a jejich čištění bude příště o to nepříjemnější. Sítě stačí nechat na balkóně podložené starým hadrem nebo ručníkem, za několik minut oschnou a budete je moci vrátit na původní místo.

Související články

Zdroje: nasdum.eu, pretty-uklid.cz