Vynikající americké jídlo s dírou uprostřed: Udělejte si ikonické donuty podle receptu Josefa Maršálka

Donut s malinovou polevou, zdobený kousky barevné čokolády Iryna Melnyk / Shutterstock.com

Donuty patří mezi ikonické americké jídlo. Smažená kobliha s dírkou uprostřed se namáčí do nejrůznějších polev a pokaždé je to jiný chuťový zážitek. Na přípravě domácích donutů není nic složitého, nejvíce času zabere kynutí těsta. Tak si je pojďte usmažit s námi! Máme na ně osvědčený recept od Josefa Maršálka.

Přečtěte si také

Proteinové tyčinky: Jsou opravdu tak zdravé?

Kdy vznikly koblihy?

Smažené sladké kousky těsta připravovali už staří Řekové a Římané. Doklady o smažení těsta ale najdeme v kulturách po celém světě. Historie moderní koblihy začíná během 17. a 18. století v New Yorku, kde nizozemští přistěhovalci připravovali smažené koule těsta, zvané olie koeken – v překladu olejové koláče. Tyto olie koeken už byly podobné dnešním koblihám, ale ještě jim chyběl ikonický prstencový tvar. Místo toho se do středu koblih dávaly ořechy a různé ovoce.

Jak vznikl typický tvar donutu? Podle příběhů za ním stojí americký námořník Hanson Gregory, který v roce 1850 údajně vyřízl otvor do koblihy pomocí víčka od plechovky. Podle jiné verze propíchl koblihu lodním kolem během bouře na moři. Díra v koblize se ukázala jako důležitá inovace pro další vývoj donutů a jejich „objev“ si plně nárokují Spojené státy.

Tvarohové koblížky
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové koblížky

Nadýchané, jemné tvarohové koblížky hravě připravíte během chvíle jako ideální pohoštění pro nečekanou návštěvu i jako odpolední dezert ke kávě. A smlsnou si na nich děti i dospělí.

Tvarohové koblížky
Churros s čokoládou
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Churros s čokoládou

Churros s čokoládou skvěle chutnají a svou chutí připomínají u nás tolik oblíbené koblížky. Tato smažená španělská delikatesa vonící po skořici zaručeně potěší malé i velké mlsouny.

Churros s čokoládou
Donuty z hořké čokolády
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Donuty z hořké čokolády

Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.

Donuty z hořké čokolády

Donuty jako válečné jídlo

Donuty byly důležitou součástí jídelníčku vojáků během první světové války. Dobrovolnice, označované jako doughnut Lassies, je vojákům roznášely do zákopů. Proč právě donuty? Ingredience na ně byly běžně dostupné, a navíc jejich příprava netrvala nijak dlouho. Po skončení války popularita donutů ještě stoupla a vyhledávali je především vojáci a veteráni.

Smažení donutů v pánvi Shaiith / Shutterstock.com

Recept na donuty

Ingredience na 14 porcí:

  • 280 g hladké mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 20 g rumu
  • 2 vejce velikosti M
  • 65 g másla
  • 165 g mléka
  • 15 g droždí
  • 3 g soli
  • 1 g anýzu

Poleva

  • 250 g cukru moučka
  • 120 g jahod a malin

Na dokončení

  • mrazem sušené ovoce nebo barevné čokoládové zdobení

Postup:

  1. V míse smíchejte hrubou mouku, droždí, mléko a dobře zamíchejte. Mísu zakryjte a nechte v pokojové teplotě asi 1 hodinu kynout. Poté do směsi přidejte vejce, rum, cukr a vše zamíchejte. Přidejte hladkou mouku a vypracujte těsto. Přidejte sůl, koření a nakonec máslo. Vypracujte hladké, pevné těsto. Přikryjte ho a nechte ho v pokojové teplotě nejméně 45 minut nakynout.
  2. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na 14 stejně velkých kousků. Kousky vyválejte do malých kuliček a nechte 5–10 minut nakynout. Namočte si prst do mouky a do každé kuličky udělejte otvor, který pak prsty roztáhněte do kroužku. Takto připravené donuty přikryjte a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
  3. V pánvi rozpalte olej na teplotu 170 °C a a donuty smažte z každé strany asi 2 minuty. Usmažené donuty odkládejte na tác s ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk. Nechte je vychladnout.
  4. Mezitím si připravte polevu. Všechny ingredience rozmixujte pomocí robotu nebo ponorného mixéru. Vychladlé donuty namočte jednou stranou v polevě a nechte okapat na mřížce. Než poleva zatuhne, ozdobte donuty sušeným ovocem nebo čokoládovým zdobením.

Zdroje: recept Josefa Maršálka, Kupi