ČTK

21. 5. 2024

Více než třetina dnešních italských teenagerů plánuje v pozdějším věku svou vlast opustit. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů italského statistického úřadu Istat, podle nějž mají mladí lidé v Itálii obavy z budoucnosti.

Příslušná studie varuje před očekávaným populačním úbytkem a demografickým poklesem v Itálii. V březnu statistický úřad oznámil, že počet narozených dětí v roce 2023 klesl na 379.000, což je rekordně nízká hodnota. Celkový počet obyvatel Itálie klesl na 59 milionů.

Mezi respondenty ve věku od 11 do 19 let se chce přibližně 34 procent přestěhovat v dospělém věku do zahraničí oproti 45 procentům těch, kteří chtějí zůstat v Itálii. Prozatím nerozhodnutých je 21 procent, uvedl italský statistický úřad, který data pro svůj výzkum sbíral v roce 2023.

Mladí Italové přemýšlejí, že by emigrovali nejčastěji do Spojených států, a to ve 32 procentech případů. Dalšími cíli jsou Španělsko a Británie.

Itálie, která se potýká s poklesem porodnosti a odchodem mladých lidí do zahraničí, tak může čelit zásadnímu úbytku lidského potenciálu a měla by podle statistického úřadu mladým lidem nabídnout „odpovídající životní příležitosti“. Údaje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ukazují, že reálné mzdy v Itálii za posledních 30 let vzrostly pouze o jedno procento, zatímco v jiných zemích OECD se průměrně zvýšily o 32,5 procenta.

Podle dat unijního statistického úřadu Eurostat má Itálie také nejnižší míru zaměstnanosti v EU, která činí pouze přibližně 66 procent. Nejvyšší míra zaměstnanosti v EU je 83,5 procenta v Nizozemsku. Unijní průměr byl loni 75,3 procenta, v České republice to bylo 81,7 procenta.

V porovnání s podobnou studií italského statistického úřadu Istat z roku 2021 počet mladých lidí obávajících se budoucnosti stoupl o 5,5 procentního bodu.

Přečtěte si také

„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech
„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech

Rozhovor s naší přední kapacitou v oblasti nátěrových hmot, paní profesorkou Kalendovou o ekologizaci barev a jejich funkčnosti, o boji s korozí, o trvanlivosti fasádních barev, ale i o tom, jak se lakuje čokoláda.

Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz
Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz

Prezident Trump vyzval k darům, které pošlou silný signál k tomu, co označil za „zmanipulovaný proces politického honu na čarodějnice“.

Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře
Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře

Čtyři z deseti Čechů a Maďarů si myslí, že informační válka je pouze záminkou západních vlád k omezování svobody slova.

Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace
Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace

První menstruace u mladých dívek: Výzkum ukazuje narůstající počet případů začátku menstruace před 11 lety a související zdravotní rizika.

„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení  teenagerů
„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení teenagerů

„Cílem kognitivní války jsou lidé; bojištěm je celá lidská společnost,“ prohlásil vojenský mluvčí čínské komunistické strany.