Pondělí, 3 června, 2024

Zlatá tretra Ostrava 2024: mimořádně nabitý ročník. V oštěpařském souboji indická ikona Neeraj Chopra a na stovce olympijský vítěz Andre de Grasse

V roce oslav stého výročí založení vítkovické atletiky slibuje top atletická událost v Česku jedinečnou šanci vidět ty nejlepší v plné síle před pařížským olympijským kláním a také mistrovstvím Evropy v Římě. Necelé dva týdny před konáním mítinku jsou známy další zahraniční hvězdy.

Souboj tří nejlepších oštěpařů planety

Tak jak se seřadili na prvních třech místech na Diamantové lize v Dauhá, tak se opět představí na Zlaté tretře Ostrava. Vítěz z Kataru Jakub Vadlejch na domácí půdě bude chtít znovu zdolat olympijského vítěze Neeraje Chopru z Indie. Třetím do party bude mistr světa z let 2019 a 2022 Anderson Peters z Grenady. Indická megahvězda (nejsledovanější atlet na sociálních sítích) bude mít v Ostravě premiéru.

Olympijští vítězové na startu stovky 

Stovka mužů bude mít na startu oba individuální olympijské vítěze z Tokia. Ke stovkařskému a již ohlášenému Italovi Jacobsovi přibude zlatý z 200 m, Andre de Grasse z Kanady (9.89). Kvalitu stovky doplňují Američan Trayvon Brommel (9.76), Jamajčan Ryiem Forde (9.95) a Brit Reece Prescod (9.93 na Tretře 2022 jeho osobní rekord).

Světová jednička v ženské tyči Molly Cauderyová na startu v Ostravě

I ženský skok o tyči bude lákat diváky v tradičním sektoru. Přijde aktuálně nejlepší na světě Britka Molly Cauderyová, která v zimě vyhrála halové MS a zlepšila se na 486. Vyhrála i první Diamantovou ligu v Dauhá (473). Česká rekordmanka Amálie Švabiková bude mít i další zajímavé soupeřky. Zkušenou a tradiční účastnici Tinu Šutejovou ze Slovinska /vyhrála loni/ a legendární olympijskou vítězku 2016 Katerini Stefanidiovou z Řecka.

Už oznámeno

Již dříve byly ohlášeny mega hvězdy tyčkař Mondo Duplantis, výškar Gianmarco Tamberi a sprinter Marcell Jacobs. V první vlně top jmen byl oznámen návrat stovky žen. Čerstvá halová rekordmanka, domácí Karolína Maňasová se utká s jednou z nejrychlejších světových sprinterek Ewou Swobodovou z Polska. Jako první zahraniční hvězda sprintů na Zlaté tretře byl oznámen Olympijský vítěz na 400 m Steven Gardiner z Baham, který triumfoval na Diamantové lize v Dauhá a potvrdil skvělou letošní  formu. V ženském oštěpu se představí nejlepší světová oštěpařka současnosti Haruka Kitagučiová, vítězka mistrovství světa i Diamantové ligy, kterou připravuje domažlický trenér David Sekerák. 

Program pro diváky – odpoledne s rodinou a přáteli

Letošní mimořádně nabitý ročník Zlaté tretry Ostrava si diváci mohou užít už od 13:00 hodin, kdy startuje soutěž mezinárodní Para Golden Spike, pokračuje národní program a finále Čokoládové tretry. Od 13:00 do 17:30 bude připravena zábava ve sportovní zóně s atletikou, taekwondem, rugby, korfbalem a dalšími sporty, autogramiády, skvělé, rozmanité a kvalitní jídlo a pití, a možnost zakoupit si nějakou upomínku od designérů a výrobců z regionu. 

V 17:45 už se hvězdy světové atletiky budou těšit na všechny diváky na tribunách, kde prožijí úžasné dvě hodiny nabitého hlavního programu a fandění. Komu by u toho přece jen vyhládlo, dostane občerstvení přímo na tribuně, takže své místo nemusí opouštět a neunikne mu ani vteřina z velké podívané.

Poslední vstupenky jsou k dispozici za pouhých 100 Kč., které lze zakoupit ZDE.

Zdroj: zlatatretra.cz

Foto: Neeraj Chopra, olympics.com

RELATED ARTICLES