fb pixel Obaly knih z lidské kůže: Kdysi běžná záležitost, která zvedala hodnotu díla – G.cz
Vyhledávání

Obaly knih z lidské kůže: Kdysi běžná záležitost, která zvedala hodnotu díla

Zdroj: Unsplash

Ačkoliv to může působit jako námět hororového příběhu, knihy vázané v lidské kůži nebyly v minulosti nic neobvyklého. Tuto neobvyklou vazbu bylo možné najít u odborných knih i u pornografických děl.

Martin Miko
Martin Miko 21.5.2024, 09:27

V hlavní roli lidská kůže

Největší rozmach knih vázaných v lidské kůži nastal v 17. a 18. století. Ačkoliv se zpracovávala stejným způsobem jako kůže zvířecí, její odlišná struktura umožňuje její snadnou identifikaci i dnes. Takovéto knihy jsou mezi sběrateli velmi ceněné.

Horlivý katolík a spisovatel Louis Richeome se nijak neostýchal v této činnosti. Aby zvýšil účinek svého díla "Hugenotské modloslužebnictví", které tvrdilo, že hugenoti nejsou ani lidé, nechal knihu vázat v kůži protestanta. Tím pravděpodobně chtěl demonstrovat, jak skončí odpůrci Svaté stolice. Tato zvláštní kniha je dnes uložena v muzeu v Memphisu a rozhodně vzbuzuje údiv.

Máte zájem o knihu s bradavkou? Obálka z ženské kůže byla také použita pro vydání novel "Justina" a "Julietta" od slavného markýze de Sade. Francouzský spisovatel Claude-Francois-Xavier Mercier de Compiegne zvolil obálku odpovídající názvu své knihy "Chvála ženských prsou".

Tehdy bylo zvykem používat na knihy kůži zločinců. V roce 1606 byla vydána kniha "Pravdivý a dokonalý vztah", jejíž obal byl vyroben z tváře kněze Henryho Garneta, popraveného za účast na Spiknutí střelného prachu, které mělo za cíl vyhodit do povětří Westminsterský palác. Jeho kůže byla použita na knihu popisující soudní proces. Taková kniha spíše než údiv vzbuzuje v lidech strach.

James Allen byl zloděj, kterému jednoho dne nevyšlo loupežné přepadení. Oběť se ubránila a postřelila ho. Allen skončil ve vězení a před smrtí měl neobvyklé přání - chtěl, aby jeho kůže byla použita na výrobu autobiografické knihy, která měla být věnována poslední oběti, jež ho dostala za mříže. Tak v roce 1837 vznikl 40stránkový svazek s názvem "Vyprávění o životě Jamese Allena".

Lidská kůže ve výrobě knih není pouze záležitostí dávné minulosti. Příkladem je kniha "Obloha přistává" od vědce a autora fantastických románů Camilla Flammariona.

Po své smrti mu věnovala pruh vlastní kůže oddaná fanynka, která předčasně zemřela na tuberkulózu. Tento neobvyklý materiál Flammarion použil v roce 1925 pro jedinečné vydání zmíněné knihy. Žena z aristokratických kruhů se tak stala trvalou součástí jeho díla.

Dodnes se občas vědcům a badatelům daří nacházet stále nové a nové výtisky knih vázané v lidské kůži, jak ukázal případ z roku 2014. Vědcům z Harvardské univerzity v jejich knihovně nalezli sbírku esejí o lidském duchu, který sepsal Arsene Houssaye. Ukázalo se, že kniha je obalena v kůži mentálně postižené pacientce, která zemřela na následky mrtvice.

Zdroj informací:

Leakshare.org: Books bound in human skin. The trend lasted for 200 years

https://www.nytimes.com/2024/04/19/arts/books-human-skin-harvard.html

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_books_bound_in_human_skin

Podobné články

Doporučujeme

Další články