Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Ebrahím Raísí
Ebrahím Raísí
Foto: Wikimedia Commons

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Podle agentury AFP bude Raísího tělo v úterý přepraveno z Tabrízu do města Kum, centra šíitského islámu a významného poutního místa. Odtud bude přepraveno do hlavního města Teherán, kde se v úterý večer pod vedením nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího uskuteční modlitební shromáždění.

AFP informovala, že na středu jsou v Teheránu plánována velká pohřební procesí. Ve čtvrtek ráno budou Raísího ostatky převezeny do provincie Jižní Chorásán a následně do jeho rodného města Mašhad, kde bude ve čtvrtek večer po pohřebních obřadech pohřben.

Raísí, ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján a další osoby na palubě zahynuli v neděli při pádu vrtulníku, který v husté mlze havaroval v hornaté oblasti provincie Východní Ázerbájdžán. Vraceli se ze setkání s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, kde společně inaugurovali projekt přehrady na společné hranici.

Ultrakonzervativní Raísí (63) byl v úřadu od roku 2021. Jeho mandát byl poznamenán masovými protesty, ekonomickou krizí zhoršenou americkými sankcemi a ozbrojenými střety s úhlavním nepřítelem, Izraelem.

Po Raísího smrti Íránu kondolovali palestinské militantní hnutí Hamás, libanonský Hizballáh a syrské vedení, které jsou označovány za "osu odporu" proti Izraeli a jeho spojencům.

K tragické nehodě došlo v době vysokého napětí na Blízkém východě kvůli válce v Pásmu Gazy. Tato série eskalací vedla k tomu, že Teherán v dubnu vypustil směrem na Izrael stovky raket a bezpilotních letadel.

Stalo se tak v reakci na předchozí letecký útok, který se připisuje Izraeli a který zničil íránský konzulát v Damašku. Při útoku zahynuli i dva generálové íránských elitních Revolučních gard.

V projevu několik hodin před svou smrtí Raísí zdůraznil nutnost pokračovat v podpoře Palestincům - jeden z ústředních bodů zahraniční politiky Íránu od islámské revoluce v roce 1979. I proto byly na pondělních smutečních shromážděních za Raísího spolu s íránskými vlajkami vztyčeny také palestinské vlajky. 

Témata:  Ebrahím Raísí Írán

Aktuálně se děje

2. června 2024 16:06

Rusové v Praze napadli dobrovolníky u stánku na pomoc Ukrajině + VIDEO

V sobotu došlo na Staroměstském náměstí v Praze k incidentu mezi dobrovolníky sbírajícími peníze pro Ukrajinu a ruskými mluvícími cizinci u stánku. Situaci zkoumá policie, uvedl jako první web novinky.cz.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy